Трагедията

На 21 октомври в Ню Мексико се снима уестърнът „Ръжда“. Главен актьор и продуцент на филма е холивудската звезда Алек Болдуин.

Зад камерата пък е изгряващата звезда Халина Хътчинс. На 41 години, но все по-търсена като оператор на големи продукции.

Халина, родена като Галина Андросович, е украинка по произход. Отрасла е на Полярния кръг до секретна съветска военна база. Както тя самата казва: „Моето детство премина сред северни елени и атомни подводници“.

По време на снимките Алек Болдуин трябва да репетира типичен каубойски номер. Да извади с дясната си ръка револвера от левия кобур. И да стреля. 

Ефектно и много кинематографично.

Асистент-режисьорът Дейвид Холс му подава реквизитното оръжие – античен „Колт 45“ с обичайния вик при кинаджиите „Студено!“. Това означава, че револверът е проверен от оръжейника на продукцията Хана Гутиерес-Рийд. И е безопасен.

Алек изпълнява номера си. 

Халина Хътчинс е срещу него, за да хване детайлите. Точно зад нея пък е режисьорът на продукцията Джел Соуса, който дава указания. 

Алек Болдуин вади колта от левия кобур и стреля. Халосният патрон се оказва боен. Пробива корема на Халина Хътчинс и се забива в рамото на Соуса.

Сцената се снима в църква. Снимачният екип е около 100 души. Всички са потресени, Алек се свлича на пода онемял.

Двамата пострадали веднага са откарани в болницата в града. Там Халина умира, режисьорът оцелява. 

Това са фактите.

Българската версия

Явор Бахаров снима кримка. Той е изгряваща млада звезда. Играе млад мафиот. По сценарий трябва да убие любовника на жена си. Сцената е в парка, той стреля със заглушител и се скрива. 

Режисьорът подготвя сцената, разпределя ролите. Операторът е готов, оръжейникът подава пистолета. Явор стреля. И убива оператора и ранява режисьора зад него. 

Прилики и разлики

Алек Болдуин е на свобода. Той първи намира сили и се обажда на съпруга на Халина Мат Хътчинс и през плач му казва каква ужасна трагедия се е случила. И досега поддържа връзка с него. Даже присъства на опелото ѝ.

У нас Явор Бахаров щеше да бъде арестуван тутакси. За 72 часа. После щяха да разберат, че има условна присъда за каране на кола пил и пушил трева. И... жална му майка. 

В САЩ никой в пресата и обществото не посмя да нарече Алек Болдуин убиец. Всички са наясно с трагедията. Както той самият казва: „Тя бе моя приятелка. Ние бяхме много добре смазан екип и снимахме филм, когато стана това ужасно нещо. Това се случва веднъж на милиард!“

Всъщност само един се възползва от трагедията – Доналд Тръмп-младши. Тъй като Алек е демократ и нарече баща му „неуравновесен и опасен човек“, синът пусна на пазара тениски с надпис „Оръжието не убива хора, но Алек Болдуин убива“.

И това е. 

Тримата, които са се докосвали до злополучния колт, са дали пълни показания и сътрудничат, обяви полицията в Санта Фе. И чакат правосъдие.

У нас Явор Бахаров щеше да го чака зад решетките. Обруган и охулен. Разкъсан от жълтата преса. Можеше даже да има митинги на Орлов мост с надписи „Смърт за убиеца наркоман“. 

Ние, българите, обичаме крайностите и много мразим успелите и известните. Да не говорим пък какво щеше да му се случи в следствения арест.

Алек поддържа връзка със съпруга на Халина. Баща ѝ Анатолий Андросович пък официално обяви, че актьорът не е виновен и не смята, че е редно да бъде предявяван иск към Алек. Станало е случайно, подчерта той още в първото си интервю след трагичния инцидент. 

У нас към Явор Бахаров щяха да полетят десетки искове. Освен от жертвата можеше да има и от половината участници от продукцията, които са се почувствали застрашени и с опасност за живота си. Ние не познаваме прошката. За да си изкупи греха, Бахаров трябваше да спечели „Оскар“ и с парите да плати кръвнината и исковете. И пак не е сигурно, че щяха да му простят.

Прокуратурата в областния център Санта Фе не изключва на този етап наказателно производство срещу Болдуин.

От снимачната площадка са събрани близо 600 муниции – смес от халосни и бойни патрони. Полицията разследва кой е допуснал този прецедент.

Алек Болдуин е продуцент на филма, и като такъв носи отговорност за всичко в продукцията, най-вече за контрола и професионализма на екипа. А оръжейничката е била 24-годишна, без особен опит.

Присъда със сигурност ще има, но важното е, че в един цивилизован свят всеки е невинен до доказване на противното. А Болдуин не е осъден от обществото и от близките на Халина Хътчинс.

У нас Явор Бахаров щеше да е вече разпънат на кръст.

* * *

Тежки инциденти на снимачната площадка

Алек Болдуин не е първият участвал в инцидент на снимачната площадка.

Ето едни от най-трагичните.

„Играта на смъртта“

Един от най-мистериозните смъртни случаи в киното е на Брус Лий. Той умира по време на снимките на филма през 1978 г. Като участието му е едва половин час, защото получава мозъчен оток. Това обявяват лекарите. Негови близки обаче твърдят, че бил отровен, защото разкрил тайните на кунг-фу. 

„Гарванът“ 

Синът на Брус Ли – Брандън, умира едва на 28 години, също на снимачната площадка, по време на заснемането на прочутия филм. Отново след нелеп инцидент – не е ясно как и защо, но оръжието, което е използвано по време на снимките, е било заредено с боен патрон. 

Същата история.

„Трите Хикса“ 

На снимките на филма дубльорът на Вин Дизел Хари О’Конър трябвало да заснеме сцена със сложна каскада – да се спусне скоростно по въже и да се приземи върху акостирала подводница. Той обаче се ударя челно в близкия мост и загива на място. Сцената е оставена във филма, но са отрязани секундите преди фаталния сблъсък. 

„Топ Гън“

Пилотът каскадьор Арт Шол, участвал в „Топ Гън“, е трябвало да заснеме сложна маневра на изтребителя, който управлява, но внезапно губи контрол и машината се разбива в Тихия океан. До днес не са намерени нито самолетът, нито тялото на актьора. 

„Черният рицар“

Операторът на филма за Батман – „Черният рицар“, Конуей Уиклиф, умира нелепо на снимачната площадка, докато снимал преследване с коли. Автомобилът, на който била монтирана камерата, не успял да направи завоя по трасето и  се блъска в крайпътно дърво.  

„Мечът на Типу Султан“

По време на снимките на биографичния сериал „Мечът на Типу Султан“ за владетеля на Майсор са се случили най-много смъртни случаи в цялата история на киното и телевизията – загинали са десетки хора. 

В началото на 1990 година пожар избухва в студиото, където се снима филмът. Огънят се разпространява бързо и 62-ма души загиват. Много са и ранените. Сред тях е и режисьорът на продукцията – Санджей Хан, който претърпял 72 операции за 13 месеца, но успява да се възстанови. 

Причината – неизправни пожарогасители и неспазени правила за пожарна безопасност.

---

* Името на актьора Явор Бахаров е избрано произволно единствено като пример и няма абсолютно никаква реална или въображаема връзка с истинската или подобна ситуация. Просто авторът му е фен и името му е първото, което му хрумна, пишейки този текст – Бел. ред.

---

Този материал е публикуван в броя на сп. "Клуб Z" от декември 2021 г.