"Касае се за добре обмислена схема, част от която е и Борислав Колев, като крайната цел на схемата според събраните доказателства е данъчни измами."

С тези думи съдия Вера Чочкова от Софийски градски съд (СГС) днес разгледа случая на съдията по футбол в зала Борислав Колев, който е обвинен, че чрез 52 трансакции от подставени лица е изтеглил над 53 млн. лв за строителството на Лот 5 от автомагистрала "Хемус".

На стана ясен най-простият въпрос - къде в крайна сметка са отишли тези пари. Самият Колев не коментира, а адвокатът му Христо Ботев - каза:

"Кък къде? При мен - при адвоката му!"

Той твърди, че просто става въпрос за разплащане на ръка към работници по обектите.

Извън шегите, забележителна е обаче схемата, по която се е "строила" магистралата, описана днес лично от съдията.

"Водно строителство" Благовград има 5 договора с държавната "Автомагистрали" - която получваше поръчките (инхаус), като два от договорите са за доставка на механизация именно по участък 5 от злощастната магистрала.

На 22 май в резултат на рамков договор на държаната фирма, тя превежда аванс от 84 млн. лв. на "Водно строитество" ЕАД.

След това "Водно строителство" сключва с "Булстрой груп" договор и са преведни част от милионите.

От 2017 г насам "Водно строителство" изобщо не е разполагало с нужния капацитет  за изпънение на обществените поръчки и позвала услугите на дружеството "Булстрой".

Което пък на свой ред има договори с още 5 малки фирми. И те бил крайните изпълнители на Лот 5.

Тези дружества получвали големи суми пари по банковите си сметки. И именно те са на лица, с които реферът Колев е поддържал тесни контакти. Част от тях били регистрирани през 2019 и 2020 г. с активното участие на Колев, който "убеждавал пълномощниците на тези дружества да изготвят документи и да бъдат представители на тези дружества".

След това Колев е имал пълномощни, с които може да тегли от банкови клонове средствата с източник - държавта.

Според адвокат Христо Ботев обаче - добро или лошо, плащането на такива работници по обектите често в тази държва става на ръка. Колев е набирал и работниците за споменатите фирми, каза той.

Въпреки това съдът ясно подчерта, че фирмите, за които днес стана въпрос, явно не са имали никаква възможност да изпълняват строителните дейности, а дори на дати, в които уж са работили на обкта, някои от трудещите се били в чужбина.

Въпреки това СГС се произнесе, че Колев не представлява висока обществена опасност и няма опасност да се укрие. Тъй като има и три малки деца, той бе пуснат под домашен арест - едвонременно, за да е на рапзположение на разследващите.

Друго любопитно, кото стана ясно днес, е че са разпитани 40 свидетели, някои от които вече и пред съдия (това е резработка, започната изцяло от ГДБОП, без прокуатурата, б.р.). Един от тях твърдял, че е давал и пари на Методи Бачев - покойният шеф на някога строителния гигант "Агромах", чиито бизнес рязко тръгна надолу след позорящо изказване за експремиера Бойко Борисов.

Адвокат Христо Ботев отбеляза, че според показанията на свидетеля, той е носил пари на Бачев, след като той вече е бил умрял през миналата година.