"Ще отговоря и по шеговит начин: Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от COVID-19 в България, в целия свят - след като това се случи, аз с удоволствие ще си подам оставката.“

Така Иван Гешев коментира призивите напоследък на новата министърка на правосъдието Надежда Йорданова да подаде оставка. Той ги нарече "политически изявления". И обяви, че "никой с конкретен пример не може да ми даде" какви са причините за оставка (всъщност това не е точно така - още искането на Янаки Стоилов бе с мотиви заради разгласяване на СРС, липса на успехи с корупцията и др., а последвалото на Иван Демерджиев - заради засекретяването как се разпределят преписките на случаен принцип, б.р.).

Иначе Гешев "пожела успех" на министърката и каза, че по въпросите за нулева толерантност към корупцията ...

"... ние имаме съвпадение с правителството, част от което е и г-жа Йорданова!"

Днес обвинител № 1 отново насочи вниманието към успехите - според него - по времето преди април 2021 г. срещу битовата престъпност. Това той направи при представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема: „Битова престъпност и доверие в полицията“.

"Когато имахме добър синхрон с МВР, сега не е така, се опитахме да развием широка медийна кампания, включително и с посещения на населени места при извършени престъпления. Целта бе доверието и спокойствието на българските граждани, да се покаже, че държавата съществува и си върши работата. Отзвукът по места беше положителен“, посочи още главният прокурор.

Той изтъкна, че службите на МВР през последните месеци основно са се „концентрирани върху изборните престъпления и някои добри практики са преустановени".

Малко по-късно Прокурорската колегия на ВСС стана поредната, която прие без нито един глас против декларация, в която категорично се противоставя на изказванията през последните дни на представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на МВР, с които, според съдебните кадровици, се нарушават принципите на върховенство на закона и разделението на властите и се накърнява независимостта на магистратите.

Ето и съобщението на прокурорския пресцентър в оригинал:

Главният прокурор Иван Гешев: Борбата с битовата престъпност трябва да се води от всички в синхрон

Постигнахме сериозни резултати при добро взаимодействие с МВР през миналата година в борбата с битовата престъпност, каквато тенденция в момента не е налице. През 2020 г. бяха проведени 1249 съвместни операции в над 3000 населени места, разкрити са над 2000 престъпления и са обвинени над 1186 лица. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема: „Битова престъпност и доверие в полицията“.

„Когато имахме добър синхрон с МВР, сега не е така, се опитахме да развием широка медийна кампания, включително и с посещения на населени места при извършени престъпления. Целта бе доверието и спокойствието на българските граждани, да се покаже, че държавата съществува и си върши работата. Отзвукът по места беше положителен“, посочи още главният прокурор. Той изтъкна, че службите на МВР през последните месеци основно са се „концентрирани върху изборните престъпления и някои добри практики са преустановени“, сред тях - практиката да се провеждат съвместни операции около училищата, свързани с борбата срещу разпространението на наркотици.

В изказването си главния прокурор обобщи наблюденията на административните ръководители на прокуратурите от цялата страната, с които е провел работни съвещания през последните месеци. „Войната, която се води срещу прокуратурата, е факт. Ние няма да участваме в нея, а ще се стараем да си вършим работата в интерес на българските граждани. Персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми в борбата с престъпността и бум на престъпността“, каза главният прокурор и предупреди, че е налице тенденция за ръст на всички видове престъпност. „Призовавам да продължи доброто взаимодействие между институциите. Няма как извършител на престъпление да бъде наказан, осъден и това да има превантивна функция върху други евентуални извършители на престъпления, без полицията да разследва, да разкрие това престъпление и без да уведоми прокуратурата“, категоричен бе Иван Гешев.