Лустрация на крадците. Чадърите свършиха.

Това каза премиерът Кирил Петков в "Панорама" на БНТ в участие на запис. Самият министър-председател в петък беше на първото си посещение в Брюксел.

"Никой не може да се чувства защитен, независимо какъв, дали е в управляващата коалиция, дали е министър...всички под един аршин", продължи Петков. Той обясни още, че е дал пълна свобода на вътрешния министър Бойко Рашков.

На въпрос за изчегъртването той каза още:

"Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е моята роля да изчегъртам никого, но да сложим в прокуратурата, в КПКОНПИ хора, които да нямат никакви спирачки да разследват всеки крадец в България".

"За мен е важна лустрацията на крадците и това трябва да стане институционално", добави Петков.

За решението на прокуратурата по казуса с гражданството му

"Приемам решението, че това, което съм направил, не е по никакъв начин престъпление", каза той по повод огласеното решение на прокуратурата по казуса с гражданството му.

Според него ако е било открито нарушение, е можело да има само административна глоба.

"По никакъв начин не бих искал това да бъде повлияно от моята нова позиция, това не е приемливо. Няма човек в тази държава, който да се чувства над закона, включително и аз самият", твърди Кирил Петков.

Факт е обаче, че решението на спецпрокуратурата и на районната прокуратура беше огласено в четвъртък, броени дни след като новото правителство встъпи в длъжност.

За ролята на президента в кабинета - дали се меси

Петков отрече президентът Румен Радев да има своя квота, свои роли в кабинета:

"Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен в служебния кабинет. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев за начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора".

За искането на оставки  - "показва воля за промени"

Кирил Петков отговори и на въпрос защо иска оставки, които няма правомощия да получи - като тази на главния прокурор Иван Гешев или на кметицата на София Йорданка Фандъкова.

За Фандъкова той обясни, че никога не е искал оставката ѝ. Това, за което той настоявал, била нуждата от промяна в Столична община, това "би било добре за града".

"Виждам нуждата от промяна. Не съм казвал да си дава оставката, това не е в моите правомощия", уточни се той.

Според разбирането на Петков искането на оставка по принцип показва воля за промяна.

"Дали тази промяна ще стане до един ден, месец, година, тя е неизбежна, ако я има волята за промяна", вкара пожелателно мислене премиерът.

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, поясни още Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

"Дори да успеем да кажем г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващият главен прокурор, то ние сме заменили един човек с друг.

Другото е за КПКОНПИ - да получи възможността да разследва всякакви престъпления във връзка с корупцията.

Решени сме, че ще действаме напред и ще следваме рамката на закона.

Г-н Гешев не се е справил добре по никакъв начин", заяви той.

За зеления сертификат в МС - "реших да покажа лидерство"

Кирил Петков обясни, че с решението си за въвеждането на т. нар. зелен сертификат в МС (макар и отложено във времето-бел. ред.) е решил да покаже лидерство. Идеята среща доста по-противоречиви реакции за Народното събрание, където някои от коалиционните партньори - основно от ИТН, реагираха бурно против зелен сертификат.

"Всички коалиционни партньори се съгласихме да видим пилотният проект за МС как ще сработи. И ако видим добър успех, добър резултат, всеки от министрите ще използва това, за да го внедри в своето ведомство", каза в петък с известна доза условности премиерът.

За мораториума - "правилна стъпка"

 Петков отново подчерта, че не е нормално да има такъв драстичен скок на цените на парното и тока в първия ден на новото правителство.

"Мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък това, което искам, като министър-председател, много внимателно да се обследва: преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и едновременно с това да казваме - ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител."

В коалицията няма пробойни

Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания.

"Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения", каза още той.

"Искаме да сме практични, идеологията да я оставим на заден план"

Не можеш да кажеш - вярвам само в леви политики, или вярвам само в десни политики, смята премиерът.

"Искаме да сме практични, идеологията остава на заден план", обясни още той.