Романът "Алекс" носи името на своя централен персонаж – млада жена със съблазнителна външност и необикновен начин на живот. Един ден Алекс е брутално отвлечена, затворена в тясна дървена клетка и оставена на милостта на настървени плъхове. Няколко опитни полицаи са ангажирани с разследването, начело с дребния на ръст комисар Камий Верховен. Екипът се впуска в обследване на миналото на Алекс и се натъква на страховита бездна от злина, низост, извращения и жестоко равнодушие. Увенчани с непредвидим край.

"Алекс", издаден в България от "Колибри", е блестящо психологическо разследване - пътешествие до най-тъмните кътчета на човешката същност, а в крайна сметка и до истината за нея.

Авторът Пиер Льометр е роден в Париж през 1956 г. Дълги години работи като учител по литература. За свои вдъхновители на писателското поприще смята писателите Брет Ийстън Елис и Джеймс Елрой. Изкушават го жанрове като криминална литература, трилъри и съспенс. През 2013 г. му беше връчена най-авторитетната френска литературна награда "Гонкур" за романа "Ще се видим там горе", който ще бъде издаден в България през 2015 г.

"Алекс" пък спечели наградата на Британската асоциация на криминалните автори и авторитетният в. "Гардиан" написа по този повод: "Льометр редува ужаса на бясно препускащото действие със заплетено психосъстезание, за да стигне до истината".