Новата здравна министърка Асена Сербезова ще прави обстоен анализ на прилагането на зеления сертификат и мерките в България, обещава тя в последните дни.

Какви обаче са опциите пред нея, ако за разлика от предшественика си Стойчо Кацаров планира затягане на мерките и спазването им?

В много европейски държави мерките се затягат всеки ден - заради предстоящата вълна от новия вариант Омикрон, която се очаква в Европа в началото на 2022-ра. Множество от мерките за пътуващите се възприемат масово в ЕС и по света, но вътрешните мерки - като "задължителната" ваксинация - все още са линия, която повечето не искат да преминат.

Кои са най-строгите държави, които сега или в близкото бъдеще планират някаква форма на санкции срещу неваксинирани или част от тях?

Германия

Най-скорошното притеснение в Германия е ситуацията с домовете за възрастни хора, които са много и в които пробивите и сред ваксинираните се увеличават. Германският здравен министър Йенс Шпан не иска да налага задължителна ваксинация за медицинските работници - вместо това разчита основно на бързи тестове за посетителите и персонала.

Но докато той се бори да убеди всички над 70 да си сложат бустър, германският Бундестаг има други планове и се очаква от февруари някаква форма на задължителна ваксинация да бъде факт в страната.

72% от германците са ваксинирани.

Австрия

Австрия започна да затяга мерките още от ноември, когато постави неваксинираните в кратък локдаун. Те нямат достъп и до множество публични места, дори с тест.

В момента се планира задължително ваксиниране на всеки живущ в страната над 14 години - от следващата година. Никой няма да бъде инжектиран насила, разбира се, но първоначалната глоба е 600 евро на три месеца, а при отказ на спазване на закона може да достигне до 3600 евро.

69% от австрийците са ваксинирани.

Гърция

От 30 ноември в съседна Гърция ваксините са задължителни за всички граждани над 60 години. Който не си постави първа доза до 16 ануари 2022 г., ще бъде глобяван по 100 евро всеки месец.

63% от гърците са ваксинирани.

Чехия

В Чехия отдавна се обсъжда задължителна ваксинация за възрастните и медиците. На 6 декември бяха обявени планове ваксинацията да е задължителна за лица над 60 години от март догодина. Какви ще са санкциите при неспазване все още не е ясно.

46,6% от чехите са ваксинирани.

Италия

Италия, една от първите ударени от вируса в Европа, бе и сред първите, наложили някаква форма на задължителна ваксинация. Още от май всички медицински лица трябваше да са ваксинирани или санкционирани на работните си места.

2000 доктори бяха спрени от служебните си задължения до края на октомври, но 500 са върнати - след като са се ваксинирали.

В Италия безплатни тестове има само за хората, които не са ваксинирани поради адекватни медицински причини.

Неваксинираните могат да ползват градския транспорт с тест, но не и да влизат на затворени публични места - заведения, музеи, кина и пр.

85% от италианците са ваксинирани.

Великобритания

От началото на ноември здравният министър на Обединеното кралство обяви задължителна ваксинация в държавните болници и домове за възрастни от април 2022 г. Това важи за момента само за Англия, но вероятно ще бъде приложено под една или друга форма в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Причината за далечната дата е да се даде възможност на местните здравни служби да изкарат с пълен персонал зимата.

69% от британците са ваксинирани.

Хърватия

От 15 ноември в Хърватия се изисква ваксинационен сертификат от всички държавни служители и граждани, които искат да ползват услугите им.

50,5% от хърватите са ваксинирани. 

Испания

В Испания активно се обсъжда прилагането на задължителна ваксинация за всички работници, не само тези в държавния сектор. Местните синдикати не възразяват срещу мярката.

В някои автономни региони е имало предложения за задължителна ваксинация, но нито един от тях не е бил приет успешно.

В Испания обаче 85% от хората между 20 и 69 г. са ваксинирани, както и близо 100% от медицинските лица - така че мярката изглежда излишна на мнозинството испанци.

Латвия

На 12 ноември в Латвия депутатите, които отказват да се ваксинират, нямат право да гласуват и губят заплатата си. На 4 ноември законодателите позволиха на бизнеса да уволнява работници, които отказват да се ваксинират или да работят дистанционно.

65% от латвийците са ваксинирани

Унгария

Унгария направи задължителни ваксините за медиците преди месеци, а през октомври заяви, че ще иска същото и от всички държавни служители.

60,5% от унгарците са ваксинирани.

Полша

Полша ще изисква ваксинация от учители и всички униформени държавни служби от 1 март 2022 г.

54,5% от поляците са ваксинирани.

 

В България няма задължително изискване за ваксинация - всички мерки могат да бъдат заобиколени с негативен PCR тест или сертификат за антитела.

26,7% от българите са ваксинирани