Ваксинацията трябва да е доброволна. Политиците не бива да говорят за ваксините. Трябва да има разяснителна кампания, която да бъде проведена по друг начин.

Това каза във вторник пред БНР новата здравна министърка проф. Асена Сербезова.

Липсата на комуникационна кампания и това, че ваксините се появиха „бързо“ отдръпна много хора, смята Сербезова. В приоритетните групи в повечето държави беше възрастното население. В България ваксинацията започна "не толкова удачно". Изпуснато е ценно време, добави министърката. Тя заяви намерението си (каквото вече неколкократно обяви и премиерът Кирил Петков - бер. ред) да се организира ваксинационна кампания - да бъде на базата на факти.

„Ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Част от тях са ефикасни около 94-95%, други – около 60-70%, но дори ваксинирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да се усложнят, е много малка. 80% от хората, попаднали в болница по повод на COVID, са неваксинирани“, поясни тя.

Според Сербезова има нужда от кампания сред всички групи от населението, включително сред депутатите.

„Дори лекари и фармацевти, с които разговарям, понякога не успяват да разчетат правилно информацията, която ни дава науката", добави тя.

Няма нито един лекарствен продукт, който да е 100% безопасен и всеки такъв може да има нежелани лекарствени реакции, подчертава Сербезова.

"Те не се проявяват при всеки, така както не всеки, който шофира, катастрофира. Има степен на вероятност за поява на нежеланите лекарствени реакции и за конкретни случаи има противопоказания, но това са много ограничени групи от населението. Ваксинираните не получават 100% защита, но когато се заразят, ще боледуват по различен начин“, добави тя.

Тя сподели личния си опит с преболедуване на вируса преди да са били налични ваксините и след това.

"Боледувах два месеца, когато още нямаше ваксина, бях една от първите в България. Предписаха ми три антибиотика, те не подействаха. След това се заразих и ваксинирана и го изкарах за два дни с много леки симптоми. Не може да става и сравнение", обясни министърката.

Според нея проблем е било, че в България "оставихме още в самото начало на пандемията политиците да говорят за ваксините.“

Ще се анализират резултатите от въвеждането на зеления сертификат, потвърди Асена Сербезова. Според нейните дългогодишни наблюдения т. нар. оценка на въздействие на законодателството и различните видове мерки е изключително формална.

"Когато говорим за зелените сертификати, преди да се вземе адекватно управленско решение, трябва да се анализира какъв ефект е постигнат с въвеждането им", каза министърката.

"Когато се въвежда една мярка, трябва да се прогнозира нейният ефект. И след въвеждането - какво е постигнала", смята тя.

Тя очаква сериозен анализ от Националния център по заразни и паразитни болести и от Националния център по обществено здраве и анализи.

"Дори не смея и да си мисля, че не са правени тези анализи до този момент. Очаквам да ги видя. Ако не ги видя, ще бъде направено задание в най-кратък срок тези анализи да бъдат изготвени", каза Сербезова.

Всъщност веднага щом встъпи в длъжност служебният здравен министър Стойчо Кацаров поръча анализ и оценка за управлението на коронакризата, в който основен акцент да бъдат пичните за "ужасяващата смъртност". От центъра по обществено здраве изведоха извода, че кризата през първите три вълни е била управлявана зле. Въпреки анализите и заявеното желание от Кацаров да се предотврати отново ръст на починалите през четвъртата вълна COVID смъртността на 100 хил. души население достигна най-високите си стойности - като в някои седмици надхвърли 30 смъртни случаи на 100 хил., а в някои райони тоди показател беше над 50.

„Когато се въвежда някаква мярка, трябва да се прогнозира нейният ефект и след това, когато се въведе, да се отчете този ефект дали е постигнат. Едно отговорно решение какви да бъдат бъдещите мерки трябва да бъде взето на базата на тези данни“, подчерта Сербезова по отношение на зеления сертификат.

Ще бъде свикан още съвет от инфекционисти, епидемиолози и вирусолози, които да следят обстановката с коронавируса, съобщи  министърката, "нека да оставим специалистите да говорят".

В Португалия успешната кампания на доброволно ваксиниране е постигнала 95% покритие, даде за пример тя. Според нея това се дължи на водещата роля на експертите по темата за ваксините.

Сербезова открои дигитализацията на здравеопазването като приоритет.

По отношение на казуса с болница "Лозенец" тя каза, че ще изслуша всички засегнати страни, трябва да се запознае с цялата хронология, трябва да направи анализ.