В Италия влизат в сила нови антиCOVID ограничения, които ще изключат ваксинираните от много от публичните дейности, предаде ДПА.

От днес само ваксинираните или преболедувалите COVID ще могат да се хранят в ресторантите на закрито, да ходят на кино, в клубове и да футболни мачове. Мерките са в сила до 15 януари.

Нови правила има и за градския транспорт и хотелите. Досега например пътуващите с влакове на големи разстояния трябваше да са ваксинирани, да са прекарали ковид или да имат отрицателен тест. Сега вече зелен сертификат ще се иска и за метрото, автобусите и крайградските влакове. Изключение се прави за децата на възраст под 12 години, тъй като те още не могат да бъдат ваксинирани. Плановете на правителството са това да стане възможно от 16 декември. Италианските здравни власти одобриха използването на намалени количества от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за деца от 5 до 11 години.

От 15 декември ще стане задължително ваксинирането на работещите в училищата, за полицаите и войниците. От април то е задължително за здравния сектор.

В Германия от 16 март предвиждат задължителна ваксинация в някои сфери

Новото германско правителство иска от 16 март да направи задължителна ваксинацията срещу COVID за работещите в болниците, домовете за възрастни и други медицински практики, става ясно от законопроект, видян от Ройтерс.

Германия се въздържаше да наложи задължително ваксиниране, за да не влоши ситуацията с недостига от работна ръка в здравеопазването и старческите домове, но страната се бори с четвърта пандемична вълна и подкрепата за подобна мярка се увеличава.

В сряда социалдемократите, зелените и свободните демократи ще съставят правителство и през седмицата ще внесат в парламента необходимото законодателство. В проектъа, с който се запозна Ройтерс, се казва, че персоналът, който работи в тези сфери, ще трябва до 15 март да докаже, че е ваксиниран или е преболедувал ковид, или да представи медицинско удостоверение, че не може да бъде ваксиниран.

Германия иска преди Коледа да ваксинира или да предложи бустерни дози на 30 милиона души. Проектът предвижда временно и след съответно обучение право да слагат ваксини да се даде и на зъболекари, ветеринари и аптекари. Предлага се също така да се удължат до 15 февруари временните мерки, позволяващи на германските провинции да налагат по-строг локдаун, ако е необходимо.

 

От днес на всички, които пристигат в САЩ, ще им е нужен PCR

Считано от днес, 6 декември, всички граждани, независимо от ваксинационния им статус и националност, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията, с която пътуват, отрицателен резултат от NAA тест (вкл. PCR) или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета, съобщиха от пресцентъра на българското министерство на външните работи. Разпоредбата се съдържа и в сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

По информация на посолството ни във Вашингтон, освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст, както и гражданите, преболедували COVID-19 през последните 90 дни. Преболедуването е необходимо да се докаже едновременно с представяне на два документа: положителен резултат от тест за COVID-19, направен до 90 дни преди пътуването, както и документ за излекуване от медицинско заведение или от лекар с дата и подпис, информират от министерството.

Друго изискване към пристигащите с въздушен транспорт в САЩ е да попълнят и представят форма по образец.

От министерството припомнят, че гражданите, пристигащи по въздух в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията и доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина или одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.

В сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията пък се казва, че те продължават също така да препоръчват всички пътници на международни полети да си направят тест за коронавируса в рамките на 3 до 5 дни след пристигането. Има и препоръка към неваксинираните за карантиниране за 7 дни след пристигането.

БТА