Администрацията на Джо Байдън наложи санкции на 8 китайски компании, сред които и DJI, най-големият производител на дронове в света, съобщи Ройтерс.

Причината е предполагаемото им участие в наблюдението на уйгурите - едно от мюсюлманските малцинства в Поднебесната империя, подложено на тежки репресии в района Синдзян.

Другите санкционирани компании се занимават със суперкомпютри, киберсигурност, изкуствен интелект, облачни изчисления, облачни системи за наблюдения. Три от санкционираните фирми - Megvii, SenseTime и CloudWalk Technology, пък са основните гиганти в лицевото разпознаване, което Китай ползва за контрол на популацията си. SenseTime отложиха излизането си на хонконгската борса преди седмица след слухове, че влизат в списъка.

Санкциите означават, че американски инвеститори не могат да притежават никакви дялове в която и да е от компаниите, нито да обменят технологии с тях. Повечето компании от списъка оперират основно в Китай, но DJI е световно известна с достъпните си потребителски дронове, и може да пострада сериозно от ограниченията. Китайският гигант Huawei, който бе санкциониран още по времето на Тръмп, се срина от топ-производител на смартфони до един от дребосъците в световен мащаб.

САЩ предвижда и затягане на правилата за продажба на технологии на SMIC - компания, която не е в списъка, но е най-големият китайски производител на чипове и индиректно работи с над 60-те компании, които са санкционирани.