Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Администрацията на Джо Байдън наложи санкции на 8 китайски компании, сред които и DJI, най-големият производител на дронове в света, съобщи Ройтерс.

Причината е предполагаемото им участие в наблюдението на уйгурите - едно от мюсюлманските малцинства в Поднебесната империя, подложено на тежки репресии в района Синдзян.

Другите санкционирани компании се занимават със суперкомпютри, киберсигурност, изкуствен интелект, облачни изчисления, облачни системи за наблюдения. Три от санкционираните фирми - Megvii, SenseTime и CloudWalk Technology, пък са основните гиганти в лицевото разпознаване, което Китай ползва за контрол на популацията си. SenseTime отложиха излизането си на хонконгската борса преди седмица след слухове, че влизат в списъка.

Санкциите означават, че американски инвеститори не могат да притежават никакви дялове в която и да е от компаниите, нито да обменят технологии с тях. Повечето компании от списъка оперират основно в Китай, но DJI е световно известна с достъпните си потребителски дронове, и може да пострада сериозно от ограниченията. Китайският гигант Huawei, който бе санкциониран още по времето на Тръмп, се срина от топ-производител на смартфони до един от дребосъците в световен мащаб.

САЩ предвижда и затягане на правилата за продажба на технологии на SMIC - компания, която не е в списъка, но е най-големият китайски производител на чипове и индиректно работи с над 60-те компании, които са санкционирани.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.