Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор да поиска снемане имунитета на народния представител от ДПС Димитър Аврамов

Това съобщиха от държавното обвинение.

Причината: търговия с влияние.

"С определение от 1.12.2021 г., Специализираният наказателен съд спря наказателното производство срещу Д.А. на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК, поради придобиването на депутатски имунитет и обстоятелството, че продължаването на наказателното преследване срещу него е възможно само с разрешение на Народното събрание или негово писмено съгласие, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България", посочват от прокуратурата.

Съдебното дело се води за това, че Аврамов и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „Тировец” в землището на гр. Монтана, "при условията на продължавано престъпление с пет деяния", поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана. 

Чака се решение на новия парламент за снемане на имунитета.