Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ДПС Димитър Аврамов. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането е във връзка с наказателно производство, внесено от Софийската градска прокуратура (СГП) в Софийския градски съд (СГС) преди четири години и касае корупционно престъпление.

Аврамов е обвинен в това, че в периода 6 юли 2012 г. - 17 юли 2012 г. във Враца, Плевен, Монтана, подпомогнат от съучастника си Методи Петков, е поискал 50 000 - 60 000 лева и е получил 100 000 лв. от търговец, за да упражни влияние при вземане на решение от директора на Областна дирекция "Земеделие"  в Монтан

Преди година СГС оправда изцяло Аврамов и Петков. По протест на СГП Апелативен съд - София, отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на Софийския градски съд. Производството към момента е спряно, тъй като подсъдимият е избран за народен представител в 44-тото народно събрание и е придобил имунитет. 

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид коментира, че все още партията не е запозната с искането на ллавния прокурор.

"Доколкото знам от това, което четох в различните информационни сайтове, се касае за дело, по което г-н Аврамов беше изцяло оправдан. Предполагам че съда е върнал делото за някакви пропуски, за някакви процесуални нарушения. Ще вземем нашето решение, г-н Аврамов – също своето", обясни Хамид.

На въпрос не руши ли доверието в институциите издигането за депутати на хора, срещу които има висящи дела Хамид отговори, че всеки е невинен до доказване на противното. После допълни, че не познава казуса в детайли.