"Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски."

Така президентът Румен Радев, кандидат за втори мандат, коментира тази вечер пред журналисти дипломатическия скандал с Украйна, който предизвика негова реплика в телевизионния му диспут по БНТ.

Докато дискутираше със своя опонент Анастас Герджиков на теми от външната политика, двамата обсъдиха и темата с полуостров Крим, който съгласно международното право е част от територията на Украйна, но де факто бе окупиран от Руската федерация. 

 
"Крим в момента е руски, какъв да е?", каза Радев.
"Крим е украински, няма значение какъв флаг се вее над него", отсече Герджиков.
Днес българският посланик в Киев бе извикан в украинското външно министерство, което незабавно поиска Радев да коригира изказването си в дебата. Все още не е ясно какво ще информира посланик Коджабашев украинските власти след тазвечершното изказване на държавния глава. 
 
 
Този следобед и Европейската комисия напомни по повод думите на Румен Радев, че Крим е част от Украйна.
 
 
Анализатори откриха аналог между изказването на президента Радев и думи на беларуския външен министър Владимир Макей от 10 ноември т.г.: “В реалността днес Крим е руска територия."