"Очевидно има едно неразбиране на отговорностите и на закона от страна на колегите от полицията. Те очевидно не са разбрали, че прокурорите не могат да отидат и да обещаят това, което се е искало от тях. Това е една грешка в комуникацията и непознаване на закона от страна на полицията.“

Така тази сутрин зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов коментира скандала между прокуратурата и МВР по повод разследването на 53-те милиона, изтеглени за магистрала "Хемус".

Сарафов, който е заместник вече на втори поред главен прокурор, си обяснявал пропуските с това, че полицаите работели с много по-малко формализирани правила.

"На тях нещата може би им изглеждат много по-лесни, но за прокурорите не е така. Ние работим по едни тесни законови рамки, от които не можем да излезем, защото в някои случаи бихме могли да извършим и престъпление“, добави зам.-главният прокурор.

(Всъщност, след скандала прокуратурата дори обяви, че образува производство срещу шефа на ГДБОП за престъпление, б.р.)

Предисторията

Престрелка възникна между двете ведомства (които и без това са в "студена война") през уикенда - след като прокурорски шефове излязоха и публично обявиха, че две обвинителки от СГП били "натискани" от МВР да обещават на Борислав Колев - задържания за изтегелните милиони от "Хемус", неща, които не се следват. Например -  поставили им ултиматум да не протестират пред Апелативния съд пускането му под домашен арест, както и да снемат забраната за напускане на страната (Колев е действащ международен съдия по футбол в зала, б.р.).

Иван Гешев определи това като "война срещу прокуратурата". В своя подкрепа той изтъкна, че и адвокатът потвърдил, че полицаи били натискали наблюдаващите прокурорки (което е малко странно, тъй като прокуратурата е "господар на процеса" - както често изтъква, и тя единствена има право да възлага задачи на МВР, б.р.)

МВР реагира, като изнесе данни, че 4 дни прокурори отказвали да разпитат обвиняем, който е заявил готовност да разплете веригата нагоре, т.е.- да проговори накъде са отивали парите от несъстоялото се строителство на Лот 5 на АМ "Хемус". Пазят се чатове, че прокурорка не знаела къде е ГДБОП, че искала служителите на МВР да я возят дотам и че казала, че не се интересува дали Колев ще даде показания. 

Любопитно е, че днес Сарафов - обяснявайки великодушно непознаването на закона от МВР, практически призна, че полицаите са работили много усърдно по случая с Колев, той се е почувствал притиснат до стената и е решил да сътрудничи, като издаде тези, които са над него по веригата за присвояване на десетките милиони за ЛОТ-5 от магистралата.

„В рамките на това желание полицаите са поканили прокурорите да дойдат и да удостоверят с присъствието си, че ще облекчат съдбата на обвиняемия, ако даде показания. Това обаче не е възможно. НК не позволява договаряне и облекчаване на процесуалната съдба срещу показания, с които се уличават други“, заяви Сарафов.

Той явно препрати някой, че е гледал много филми - защото такова споразумение за сътрудничество имало в САЩ. Но в България споразумението е само за признаване на вина, и то едва след приключване на разследването. Затова той призова за промяна на НК и на НПК.

Сарафов, който пое и разследването на катастрофата с македонския автобус, даде да се разбере, че виновен в обвинителния акт накрая ще излезе само покойният шофьор.

"Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус са по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост", заяви Сарафов.

Мнението на разследващите е, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка.