С кратко съобщение от Българския футболен съюз днес става ясно, че Съдийската комисия спира временно правата на братята близнаци Борислав Колев и Иво Колев.

"На свое заседание, проведено на 07.12.2021 г., Съдийската комисия при БФС взе решение да спре правата на съдиите Борислав Колев (международен съдия по футзал) и Иво Колев (международен асистент съдия) - до приключване на процесуално-следствените действия", пише всичко на всичко.

Така се препраща към скандала с изтеглените кеш повече от 53 млн. лв. - направо в деня на превеждането им от държавата към фирми изпълнителки на несъществуващата магистрала "Хемус".

Клуб Z припомня, че МВР обяви свое разследване, след което задържа лице, посочено във всички официални съобщения като Б.К. Според медии става дума именно за международния съдия по футзал Борислав Колев. Съобщението на БФС днес фактически е първото официално потвърждение, че той е въпросното лице.

После и прокуратурата веднага съобщи, че повдига обвинения на Б.К. (преди това версията ѝ бе, че се разследват стотици сигнали, свързани с магистралите, има да се разпитват над 600 свидетели и пр, б.р.).

Според медийни публикации, човекът по-близък до схемите на строителството при предишната власт е Иво Колев, а брат му е бил нещо като куриер на пари. Борислав е съпровождал управители на "кухи" фирми до банката, където... 

"... с общо 52 деяния в периода от 18 юни 2020 г. до 8 септември тази година мъжът получил 53 060 861 лв.", твърди се в официалното съобщение.

Прокуратурата засега го обвинява по чл. 253 от НК - за пране на пари. Където ще трябва да докаже, че той "знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние". С оглед първоизточника на въпросните пари - държавата, това обвинение звучи... озадачаващо дали ще издържи в съда.