Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дипломати започнаха обсъждания на възможни ограничения за напълно автономните оръжейни системи - така наречените роботи убийци. Дискусиите се водят в Женева, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Въпросът е дали правителствата трябва да започнат преговори за международно споразумение или други задължителни правила. Десетки държави искат забрана на оръжия, които не са под пълен човешки контрол и могат самостоятелно да решават да вземат под прицел и атакуват цели с помощта на изкуствен интелект. От името на около 120 необвързани държави Венецуела призова за разработването на правнообвързващи правила.

Държави със силни оръжейни индустрии се противопоставят. Новото германско правителство се зарече да се бори за задължителни международни правила, които да направят нелегални подобни оръжия.

В момента текат усилия за установяване на набор от правила в рамката на Конвенцията за определени конвенционални оръжия (КОКО). Работна група проучва възможностите за създаване на правнообвързващ набор от правила от 2014 г.

През 2019 г. групата постигна съгласие по общите принципи за работа с подобни оръжия. Въпреки това опит за предложение на мандат за преговори към държавите от КОКО пропадна миналата седмица, основно поради опозиция от страна на Русия. Други държави, включително Индия, Израел и САЩ, също се противопоставят. Китай избягваше да привлича внимание към себе си по време на консултациите. Държавите от КОКО трябва да вземат решение с единодушие.

В случай, че не бъде постигнат резултат, неправителствени организации искат конвенция извън рамката на КОКО да обяви тези оръжия за незаконни, както това е направено за касетъчните боеприпаси или противопехотните мини. Но тогава важните държави, които разработват и притежават тази технология, няма да са част от тази конвенция.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.