Инвестиционният план "Франция 2030" предвижда 800 милиона евро за сектора на роботиката. Половината от тази сума ще отиде за производството на роботи с изкуствен интелект, обяви днес президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и БТА. 

Макрон подчерта, че целта е Франция да бъде индустриализирана отново с технологиите "на утрешния ден".

Той иска да насърчи развитието на френската индустрия през следващите пет години така, че тя да съчетава автоматизация на производството, изкуствен интелект и свързани обекти, за да бъде предотвратено изнасянето на производства в чужбина.

Заводът от четвърто поколение, способен сам да спре производството си и да се преориентира в съответствие с изискванията на пазара, с далеч по-леки условия на труд от класическия завод, е Свещеният Граал на повторната индустриализация на Европа след пандемията от новия коронавирус, отбелязва АФП.

Очаква се първата покана за представяне на проекти да бъде обявена скоро, каза френският президент пред служители на групата Силеан (Sileane), произвеждаща интелигентни роботи, които се използват в медицината или в работата с ядрени отпадъци. Те са проектирани така, че да се адаптират към непредвидими ситуации.

Целта е индустриална трансформация, за да се реиндустриализира Франция, подчерта Макрон при визитата си в град Сент Етиен и предупреди "да не се обръща поглед към решения отпреди 30 години". 

"Носталгията не е добър съветник", предупреди той. 

Залогът е огромен. На Китай, "Работилницата на света", се пада дял от една трета от търсенето на роботи за индустриални цели, по данни на специализираната в областта на технологиите банка Брайън Гарние (Bryan Garnier).

Франция изостава както в използването, така и в производството на роботи, което води до загуба на конкурентоспособност в ключови сектори, според неотдавнашен парламентарен доклад. 

Страната е на 7-о място в света по брой на използваните роботи, след Китай, Япония, САЩ, Южна Корея, Германия и Италия, по данни на Международната федерация по роботика във Франкфурт.

Проектът "Франция 2030", обявен на 12 октомври от президента Макрон, предвижда инвестиции на стойност 30 милиарда евро в срок от пет години за подобряване на индустриалната конкурентоспособност и развиването на най-новите технологии в страната.
Не е ясно обаче как ще се отрази индустриалната автоматизация на заетостта - труден и деликатен въпрос, отбелязва АФП.