Предложението ни за министър на културата ще е Атанас Атанасов. Това обяви кандидатът за премиер Кирил Петков, малко след като получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

"Има няколко имена за министри, които до този момент не са споменавани. За поне едно съм сигурен - министърът на културата Атанас Атанасов. Това е един млад човек, който много ме впечатли. Сам възстанови читалище близо до Пловдив и сам доведе световни звезди от лични познати да направят едно от най-хубавите събития в това село. Ще дадем нов тласък на българската култура и се надявам, че всички от сферата ще го подкрепят. Това е един млад човек, който има визия за България. Иска да стане културна дестинация на Европа.", добави Петков.

Повече информация за Атанасов може да прочетете тук.

Петков потвърди, че Теодора Генчовска от ИТН ще е изборът на коалицията за външен министър.

Приоритети

Първата задача на новото правителство ще бъде овладяването на цената на тока.

"Каквото и да говорим, сметките пресират бизнесите. Не бива да даваме възможост цените да се увеличават за битовите потребители", отбеляза Петков.

За "втора стъпка" той посочи овладяването на пандемията "с дългосрочна перспектива".

"Не може всеки нов щам да предизвиква нова вълна и да затваряме икономиката. Ще се опитаме да привлечем най-добрите експерти в областта".

Той увери, че кабинетът ще се опита по най-бърз начин да въведе реформи в съдебната власт и КПКОНПИ.

"Вярваме, че ще направим и в НС успешна антикорупционна комисия", заяви Петков.