Кандидатът за премиер Кирил Петков, лидер на политическа формация "Продължаваме промяната", получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. 

"Върху вас и партиите партньори пада отговорността да се справите с корупцията и беззаконието, да изхвърлите задкулисието от държавата. Като министър се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността. Законността е най-важната битка, от която зависи всичко останало.  Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън са другите важни предизвикателства. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни промени още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за законността в България", каза Румен Радев.

"За мен е чест и огромна отговорност. Идвайки насам, една гражданка ни каза: вие ни накарахте да повярваме отново. Вие започнахте промяната на площада преди месеци, сега е време да свършим работата заедно докрай. Време е нашите млади българи в чужбина да видят България като добро място за връщане, време е нашите майки, баби и дядовци да видят България като добро място за изкарване на старините си. 

Добрата новина е, че искам да ви върна директно състава и структурата на Министерския съвет, не искаме да губим нито минута", каза Кирил Петков и върна списък със структурата и състава на своя проектокабинет.

В 13:00 часа "Продължаваме промяната" ще представи структурата и състава на новия кабинет.

По-късно пред журналисти Кирил Петков каза, че смята да работи със същия интензитет като в служебното правителство, където нямало събота или неделя.

"Ще върнем смисъла на правителството като служители на народа.

Няма да има нито един лев, изхарчен по грешен начин, и ако има такъв случай, ще направим всичко, да го заловим", каза Кирил Петков.

Той заяви, че за министър на културата предлага Атанас Атанасов  - млад човек, "който сам е възстановил едно читалище близо до Пловдив и бе докарал сам световни звезди".  Става дума за първомайското село Татарево и инициативата "Отключи сцената".

Атанас Атанасов

 

"Ще се опитаме да привлечем най-големите експерти и да информираме хората, че ваксинацията е важна.

Първият закон ще е свързан със съдебната власт и КПКОНПИ. Нулева толерантност към корупцията", заяви още Кирил Петков.

По отношение отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, бъдещият премиер обясни, че ще работят с инструментите, които законът им дава, за да контролират работата му, като Инспектора на Висшия съдебен съвет.