Речта на омразата и престъпленията от омраза да бъдат включени в списъка на престъпленията в ЕС.

Това гласи инициатива, представена от Европейската комисия.

Идеята бе обявена от председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен в речта ѝ „За състоянието на Съюза“ за 2020 г.

Речта на омразата и престъпленията от омраза се увеличиха рязко в цяла Европа и се превърнаха в особено сериозно и тревожно явление както офлайн, така и онлайн. За справяне с това общоевропейско предизвикателство са необходими общи действия на ЕС.

В момента обаче няма правно основание за инкриминиране на тези деяния на равнището на ЕС. Съществуващият списък на престъпленията в Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) трябва да бъде разширен. Така ще бъдат гарантирани минимални общи правила за начините за определяне на престъпленията и санкциите, приложими във всички държави членки.

Настоящата инициатива е първата стъпка в процеса на разширяване на списъка на престъпленията в ЕС. Следващата стъпка ще бъде страните членки да я одобрят, преди Комисията да може да представи законодателно предложение.

Доказателства

Инициативата представя доказателства за необходимостта от разширяване на списъка на престъпленията в ЕС, за да бъдат включени речта на омразата и престъпленията от омраза съгласно критериите на ДФЕС:

Трансграничното измерение. Онлайн изказванията на омраза се разпространяват бързо и са достъпни за всички навсякъде. Идеологиите зад речта на омразата и престъпленията от омраза могат да бъдат разработвани на международно равнище и бързо споделяни онлайн. Престъпленията от омраза могат да бъдат извършвани от мрежи с членове от няколко държави;

Деянията като област на престъпността. ЕК смята, че речта на омразата и престъпленията от омраза представляват област на престъпност, тъй като имат специфична обща черта. Това е омразата, насочена към лица или групи лица, споделящи (или възприемани като споделящи) едни и същи защитени характеристики;

Деянията като област на особено тежка престъпност. Това са особено тежки престъпления, тъй като подкопават общите ценности и основните права на ЕС, утвърдени от Договора за Европейски съюз (ДЕС) и в Хартата на основните права. Те имат вредно въздействие върху хората, техните общности и обществото като цяло;

Развитие на престъпността. Налице е постоянно нарастване на двете явления поради различни икономически, социални и технологични промени. Пандемията от COVID-19 е един от факторите, допринасящи за това нарастване;

Няма алтернатива на разширяването на списъка на престъпленията в ЕС. Речта на омразата и престъпленията от омраза са инкриминирани в различна степен в държавите от ЕС. Единствено разширяването на списъка на престъпленията в ЕС, за да бъдат включени в него тези две деяния, може да доведе до ефективен и всеобхватен наказателно-правен подход към тях на равнището на ЕС, както и до последователна защита на жертвите им.

Какво предстои

След като получи одобрението на Европейския парламент, Съветът на ЕС трябва единодушно да приеме решение, с което речта на омразата и престъпленията от омраза се определят като нова област на престъпност съгласно критериите на ДФЕС.

Впоследствие Комисията може да предложи приемането на законодателство за установяване на минимални правила за определенията и санкциите за реч на омразата и престъпления от омраза, които да бъдат приети от ЕП парламент и Съвета в съответствие с обикновената законодателна процедура.