Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България една от страните членки на ЕС, в които всички изказвания онлайн, съдържаще реч на омразата и за които е съобщено, се премахват.

Това гласят данни, разпространени днес от Еврокомисията.

В сравнение с данните от края на 2017 г. се отчита ръст от десетина процента на премахваните незаконни съобщения и изказвания в българското виртуално пространство. От ЕК отбелязват, че данните не покриват всички незаконни изказвания в интернет, а само онези, срещу които „Фейсбук“, „Туитър“, „Инстаграм“ и „Гугъл+“ са получили сигнал.

Освен България само Кипър и Гърция досега са успели изцяло да премахват съобщения по получени заявки срещу реч на омразата.


Думи на омраза най-често се използват срещу различните хора и малцинствата, показва статистиката. Общо 17 на сто е делът на ксенофобските изказвания, включително срещу мигрантите. 15,6 на сто са изказванията, свързани със сексуална ориентация, 13 на сто - срещу мюсюлманите, 12,2 на сто - срещу циганите, 10,1 на сто - срещу евреите, по 5-6 на сто си поделят изказванията срещу етническия, верския, националния произход, расата, африканския произход, а 3,7 на сто - срещу половата принадлежност.

Вече 89% от съдържанието онлайн, за което е подаден сигнал, бива премахвано до 24 часа. В ЕС се възприема като престъпление откритото подбуждане към насилие или омраза, насочено срещу група хора или член на група, определена по отношение на раса, цвят на кожата, вяра, произход, национална или етническа принадлежност.

Коментари

Ivo Stoyanov's picture
Ivo Stoyanov
Ivo777

БРАВО!!!

Най-сетне и ние да сме добри в нещо!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.