Незаконното съдържание и терористичната пропаганда се разпространяват бързо онлайн в Европейския съюз - само че не през мейнстрийм платформите, показват нови анализи, пише "Политико".

"Туитър", "Гугъл" и "Фейсбук" играят по правилата на ЕС, когато става дума за незаконно съдържание - по-точно за реч на омраза и терористична пропаганда. Но с нарастващия контрол в тези основни социални мрежи симпатизантите на крайнодесните и терористичните организации се преместиха в сенчести платформи, където непозволеното съдържание се споделя свободно, алармират експерти по сигурността и антиекстремистки активисти.

Сред сайтовете, които сега са предпочитани за споделяне на неразрешено съдържание, са клонингът на туитър  Gab.ai, сайтът за видео споделяне web.tv, както и Justpaste.it. Те са известни с това, че голяма част от съдържанието им е неонацистко, антисемитско, сексистко или вдъхновено от Ислямска държава. Това се посочва в доклад на Counter Extremism Project

"Общността се премести от мейнстрийм платформите", казва Винсънт Семестре, ръководител на отдела, който в Европол, след движенията на терористичните групировки онлайн.  

В постове в тези сайтове има фотографии на свастики и екзекуции, извършени от ИД - всички те без никакво съмнение влизат в категорията "незаконно и неразрешено съдържание", както е дефинирано от Европейската комисия.

Но ЕК, която разчита на доброволното сътрудничество от мениджърите на сайтове, за да свалят неприемливото съдържание, е доста безпомощна да ги принуди да действат. А сайтовете съдействат само понякога.

Преглед на незаконното съдържание в някои нишови сайтове показва изобилие от материали, свързани с крайнодясното, които не са свързани с никаква конкретна новина или текущо събитие.

Има и много пълни с омраза постове за скорошни бунтове сред мигрантите във френския пристанищен град Кале, публикации, които възхваляват Лука Траини, който беше обвинен, че е стрелял по група мигранти в Италия. Стрелбата веднага се превърна в гореща тема насред предизборната кампания в страната като може да се предположи, че част от незаконното съдържание се използва за политически цели.

Преди седмица Лука Траини, млад мъж с бръсната глава и с фашистки татуировки, стреля по десетина африканци в Мачерата и рани шестима души. Той каза, че е искал да отмъсти за смъртта на 18-годишната Памела Матропиетро, чието тяло бе намерено насечено на части. Полицията арестува нигерийски дилър, заподозрян за смъртта на момичето.

В четвъртък вечерта няколко десетки активисти на крайнодясната група Форца нуова (Нова сила) протестираха в Мачерата срещу имиграцията и отправяха нацистки поздрави на охраняващата ги полиция. Накрая се стигна и до сблъсъци. В събота хиляди излязоха на демонстрация срещу фашизма. За да не се стигне до напрегнати ситуации, днес бяха отменени литургиите в Мачерата, а магазините затвориха врати по обед.

В същото време полската организация Hejtstop, която се бори срещу речта на омразата отчете огромен скок в антисемитското съдържание, което се публикува онлайн в дните преди полското правителство да подпише противоречвия закон за Холокоста. Езикът на омразата се разпространява във всички социални мрежи, в това число и мейнстрийм сайтовете, отчитат от организацията.

"Фейсбук", "Туитър" и т. н. имат политики, които гарантират, че по-голямата част от незаконното съдържание се сваля в рамките на минути или часове. До 99 на сто от публикации, свързани с Ал Кайда или ИД, във фейсбук се сваля автоматично. "Гугъл" планира да назначи още модератори на съдържанието си през тази година, все повече интернет платформи се присъединяват към доброволния механизъм на ЕС.

Но експертите, които следят за реч на омразата смятат, че големите социални мрежи имат ресурсите и желанието да сътрудничат с властите в ЕС. Други сайтове обаче - не, а точно те са местата, където се разпространява речта на омразата.

"Много платформи като 4chan, Discord and Gab.ai не са готови да ограничават или премахват разпространението на незаконно съдържание", обяснява Дейвид Ибсен, ръководител на Counter Extremism Project.

Част от проблема при опитите за налагане на регулация е, че сайтове непрекъснато се роят.  Gab.ai беше създаден през 2016 г. като алтернатива на туитър за крайнодесните, но изследователите често откриват нови и нови места в интернет, където се разпространява речта на омразата.

Според някои анализатори единственият начин да се постигнат по-добри резултати е да се създаде законодателство срещу незаконното съдържание онлайн. Но поне към момента ЕК няма намерения да пише закони в тази област. Говорител на ЕК коментира пред "Политико": "Комисията е съгласна, че трябва да се прави повече на европейско и световно ниво, за да се премахне незаконното съдържание от Мрежата".