Глоба от 1,13 милиарда евро наложи италианският антитръстов регулатор на американската компания Amazon, съобщи Ройтерс. Солидната глоба, една от най-големите, с които компанията на Джеф Безос е била санкционирана, е за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Amazon е използвала положението си като посредник на търговци в страната, като ги е принуждавала да приемат тяхната логистична услуга - Fulfiment by Amazon, в противен случай ограничавайки им достъп до ексклузивни ползи, като етикетът Prime и повече видимост на местния сайт на компанията.

[[nid:102029]]

За да си част от логистичната програма FDA е нужно и да плащаш такса - минимална месечна от 40 долара и около 11% върху всеки продаден продукт. Етикетът Prime пък прескача останалите продукти и осигурява предимства при пазаруване - като по-евтина и бърза доставка - за най-лоялните клиенти на сайта.

Според Amazon FBA е напълно доброволна услуга, и мнозинството продавачи на сайта не я ползват. 

"Когато търговците изберат FBA, те го правят, защото е ефикасно, удобно и конкурентно по отношение на цената. Предложената глоба и мерки са несправедливи и диспропорционални", твърдят от американската компания.

Освен глоба, местният регулатор ще предпише и мерки на компанията, които трябва да изпълни в даден срок, ако не иска още санкции.

Редица проверки и дела се водят срещу Amazon в частност и техногигантите като Google, Facebook, Apple и други в Европа. Европейската комисия активно асистира на местните регулатори в тези случаи. Борбата на евроинституциите срещу техногигантите започна преди близо 15 години, но набра скорост едва в последните 5-6. Глобите рязко се увеличават, достигайки суми, които могат да направят впечатление дори на мултимилиардни корпорации, а по-важното е, че регулатори налагат мерки, които активно променят политиките на компаниите.