Apple ще трябва да плати 2 млн. долара глоба в Бразилия, тъй като американската компания е нарушила редица от местните регулации. Най-вече - като е продавала новия iPhone 12 без зарядно.

Още през декември местните регулатори предупредиха Apple, че продажбата на смартфон без зарядно е недопустима, ако няма сериозно обяснение за това. Компанията по никакъв начин не е доказала, че да не се включва зарядно в пакета е по-добре за околната среда.

От Apple изтъкнаха факта, че старата електроника, което включва кабели и зарядни, е един от най-големите замърсители с пластмаса на света. Но според специалистите решението облагодетелства най-вече компанията, която продължава да продава зарядни отделно от смартфона. 

Ако искаха да предпазят природата, а не да спестят пари, щяха да преминат на универсалия стандарт USB-C, който по нищо не отстъпва на техните Lightning кабели. Това щеше да доведе до доста по-голяма свобода за потребителите и би оправдало липсата на зарядно в пакета на смартфона.

Бразилските регулатори разследват и други проблеми с iPhone 12 - данни, че защитата на смартфона срещу вода не е на гарантираното ниво, обвинения за несправедливи договори и непълна гаранция в страната.