Фирмата “Виндор Монтана” ЕООД от вчера е в списъка с длъжници на НАП, показа проверка на Бюрото за разследващи репортажи и данни (БРРД). Тя дължи на фиска 3,4 милиона лева. Това е фирмата, която е получила най-голям дял от 56 милиона за автомагистрала “Хемус”. Собственик на компанията е дама от ромски произход на име Нина Тодоринова. Неин пълномощник е изтеглил 18 618 077 лв. на каса в Интернешънал Асет Банк, след което починал от Covid-19.

Министър Бойко Рашков е потвърдил това разкритие на БРРД и Зов Нюз с думите:

“Аз очаквам да се появят много такива клошари по това разследване. Много се надявам да не умират често от Covid, разбирате ли ме?”

Схемата за източване на милиони от парите за Автомагистрала “Хемус” беше оповестена преди десетина дни на съвместна пресконференция на МВР, ДАНС и НАП. Според изнесените данни през 5 кухи фирми са получени близо 56 милиона лева от парите за Лот 5 на Автомагистрала “Хемус”. След това техни пълномощници изтеглили на каса в неназована банка 55 милиона.

От петте фирми-бушони използвани за източването на 56 милиона в кеш единствено “Рич Билдинг Строй” ЕООД не е обект на интерес на НАП и не е търсена от приходното ведомство, твърди разследването на БРРД. Всички останали имат съобщения за връчване по Чл. 32 от ДОПК. Това са “Билдинг Конти Строй” ЕООД (две съобщения), “Виндор Монтана” ЕООД (шест съобщения), “Про Билдинг Груп” ООД (9 съобщения), “Левента 90” ЕООД (три съобщения).

Пълномощник на Нина Тодоринова за опериране с банковите сметки на фирмата е бил малоимотният Красимир Димитров Митриков от монтанското село Златия. Той е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ “Хемус”, след което починал от Covid-19. За услугите му били обещани 20 000 лв., които той не получил.