Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първите два случая на варианта Омикрон на коронавируса са били потвърдени в Румъния, предаде Аджерпрес, като се позовава на съобщение на министерството на здравеопазването от събота вечер.

В информацията се казва, че случаите са били установени при двама пътници от Южна Африка, кацнали в Букурещ на 30 ноември. Става дума за 48-годишна жена от окръг Брашов и 59-годишен мъж от окръг Васлуй. И двамата нямат симптоми и са поставени в изолация в домовете си.
Очакват се резултатите от секвенирането на пробата на спортист от град Бая Маре, който също се е завърнал от Южна Африка.

У нас все още няма случаи, потвърди и днес пред БНР проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Омикрон в България няма доказан, въпреки че се търси интензивно. Имаме изпратени писма до лабораториите да изпращат за секвениране проби, които са съмнителни, но може да се появят такива суспектни проби. Както и проби от граничен контрол – хора, завърнали се от Африка. Всичкото това се секвенира единствено в НЦЗПБ, но всичко е Делта вариант към момента", коментира тя.

До момента има 789 потвърдени случаи в света, сочат данните на Newsnodes, в общо 41 държави. Най-много са заразените в ЮАР, откъдето произхожда новия вариант - 227 до момента. Следва ги Великобритания със 160 случая, Зимбабве с 50, САЩ с 38 и Гана с 33. Проекциите сочат, че реално заразените в ЮАР приближават 50 хил. души.

Засега ранните данни потвърждават, че Омикрон е по-заразен от базовия коронавирус и дори от доминантния засега вариант Делта. Все още обаче няма достатъчно данни, за да се вадят сериозни изводи за това колко опасен е той и дали ваксините ще запазят своята ефективност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.