ЕС смята да отговори с икономически контрасанкции срещу т.нар. принудителни действия на трети страни.

Предложението ще бъде огласено утре от Европейската комисия. „Политико“ го нарече „икономическа гаубица“.

Тя ще бъде използвана срещу икономически конкуренти на ЕС като Китай. Възможно е на мушката на санкциите да попаднат дори САЩ.

И по този начин ЕС ще докаже, че е гигант – най-малкото икономически. Какъвто всички признават, че е, но добавят, че е "политическо джудже и военен червей". Крилатата фраза е изречена преди 30 години от тогавашния външен министър на Белгия Марк Ейскенс.

В същото време с очакваното утре предложение Съюзът ще се стреми да се превърне в истински геополитически актьор. Защото намерението е икономическото оръжие да се превърне във външнополитическо.

Става дума за проектозакон, до който журналисти от „Политико“ са получили достъп. Той ще позволи на ЕС да налага икономически контрасанкции срещу отделни лица, компании и дори цели държави. И ще даде на ЕС законово основание „да отвръща на огъня с огън“, когато той, една или няколко негови страни членки са заплашени икономически.

„Икономическата гаубица“ може да нанесе сериозни поражения. Те могат да варират от ограничения в търговията и инвестициите до санкции върху правата върху интелектуалната собственост. „Гаубицата“ е в състояние да порази всяка страна, която се опитва да изнудва икономически ЕС.

Преди това обаче Брюксел ще даде възможност на съгрешилите да се поправят, гласи документът според „Политико“. Те могат да се откажат от своите „принуждаващи действия“ и да постигнат споразумение с Европа, основано на световните правила.

• Изнудването достигна до такава степен, че в резултат на китайски натиск Испания навремето бе принудена да промени своето наказателно право. През 2013 г. испански съд нареди на съдия следовател да издаде международни заповеди за арест на китайския президент (1993-2003) Цзян Цзъмин и премиера (1988-1998) Ли Пън и още трима висши функционери.

Причина бяха дела, заведени от базирани в Испания правозащитни групи от Тибет. Да, но Пекин бе изкупил 20 на сто от държавните облигации на Мадрид при дълговата криза. Двата най-големи испански завода в Китай се натъкнаха на проблеми с местните власти и партньори. И само две седмици по-късно управляващата тогава в Испания Народна партия прие съдебни реформи, ограничаващи универсалната юрисдикция. И след още 4 месеца заповедите за арести на китайски функционери бяха отменени.

ЕС се стреми да избегне повторението на подобни истории, споделиха пред Клуб Z дипломати в Брюксел.

Главна дирекция "Търговия" - новото външно министерство на ЕС

Видът и сферите на санкциите ще станат изцяло ясни утре. Има обаче нещо ново – те няма да бъдат приемани с пълно единодушие от Съвета на ЕС, както досега. А ще бъдат задействани от Европейската комисия, по-точно от Генерална дирекция „Търговия“. Което ще елиминира възможността определени държави, ръководени от свои интереси, да налагат вето, за да бъдат после смекчени санкциите. Така неведнъж се е случвало по отношение на Русия.

А ГД „Търговия“ на практика ще се превърне във външното министерство на ЕС, твърдят източници от „Берлемон“, цитирани от „Политико“.

Нашите събеседници пък обърнаха внимание и на факта, че това, което ще налага ЕС, не са санкции, а контрасанкции. Т.е. Европа ще противодейства на всеки опит да й бъдат налагани икономически санкции, сред които и икономическо изнудване.

ЕС на няколко пъти бе принуден да „свие перки“. Така напримерq когато Европа се опита да обложи с данък авиокомпаниите заради вредните емисии, САЩ и Китай заплашиха да ограничат достъпа до своите пазари на авиокомпаниите от Съюза. Отделно Вашингтон опита да спре продажбата на „Еърбъс“ за Европа. Брюксел бе принуден да прекрати разследването срещу „Хуавей“ и китайските слънчеви батерии след заплахата на Пекин да обложи френските вина и да ограничи продажбата на германски автомобили.

В момента потърпевша от китайски санкции е Литва. Миналата седмица Пекин прекрати търговията си с балтийската република, тъй като на нейна територия бе открито представителство на Тайван (ЕС не признава самоуправляващия се остров, който Китай смята за свой и се заканва да си върне, ако трябва със сила).

Ненапразно сега Франция и Германия са най-заклетите привърженици на „икономическата гаубица“, твърдят дипломати в Брюксел. И ако законопроектът мине, той ще бъде най-големият външнополитически успех на ЕС от десетилетия насам, убедени са те. Същевременно дори силни играчи като Русия и Китай ще трябва сериозно да си помислят дали да наложат икономически санкции на ЕС. Защото европейският пазар е най-големият в света.

Механизмът, който ще бъде предложен утре, ще бъде обявен за защѝтен. Т.е. предназначението му ще бъде възпиращо.

„Комисията може да обозначи физическо или юридическо лице, когато установи, че:

• Това лице е свързано с правителството на засегнатата трета страна;

• Това лице е свързано с правителството на засегнатата трета страна и допълнително е причинило или е замесено или е свързано с икономическа принуда.“

Този текст е цитиран от „Политико“.

Веднага изникнаха опасения, че мерките могат да предизвикат ожесточени търговски войни. Швеция и Чехия са сред страните, изпитващи най-голямо безпокойство. Още повече, точно те са в председателската тройка, която започва работа в началото на 2022 г. Първа Франция ще оглави Съвета на ЕС. А след нейния мандат ще започнат преговори по досието за „икономическата гаубица“. И честта да ги водят ще имат именно Прага и Стокхолм.

Позицията на България

„В момента е трудно да се направи оценка на предложението“, отговориха на запитване на Клуб Z дипломатически източници от София, пожелали анонимност.

Те обаче изтъкнаха неизбежните притеснения за икономиката ни, когато стана дума за санкции срещу страни като Русия. И припомниха, че позицията на страната ни не се взема от външното министерство, а след консултации с икономическото и финансовото ведомства, както и със службите. Чак след това страната ни се явява с нея в Съвета на ЕС.

Досега обаче България не е блокирала санкции на Съюза.