ЕС може да използва енергийния преход като основен инструмент за сдържане на Русия, заяви днес върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Той огласи своето и на Европейската комисия предложение за бъдещето на отношенията на Съюза с Москва. То ще бъде обсъдено на Европейския съвет в Брюксел на 24 и 25 юни. Предложението бе изготвено по искане на ръководителите на страните членки.

Идеите се съдържат и в разпространеното днес съвместно съобщение на Европейския парламент, Европейския съвет и Съвета на ЕС. В него се прави преглед на петте принципа на отношенията между ЕС и Русия, установени през 2016 г.:

• 1. Изпълнение на споразуменията от Минск за конфликта в Източна Украйна като ключово условие за всяка съществена промяна в позицията на ЕС към Русия;

• 2. Укрепване на отношенията с източните партньори на ЕС и други съседни държави, включително в Централна Азия;

• 3. Повишаване на устойчивостта на ЕС в различни сфери, сред които енергийната сигурност, хибридните заплахи или стратегическата комуникация;

• 4. Избирателно сътрудничество с Русия по някои въпроси от интерес за ЕС;

• 5. Необходимост от установяване на контакти между хората и подкрепа за гражданското общество в Русия.

Борел и ЕК предлагат към Русия да се приложи подход от три едновременни стъпки.

Отпор

ЕС ще продължава да оказва отпор на нарушенията на човешките права и ще поставя въпроса за това, което Русия прави в Украйна, Грузия и където и да било другаде. Това ще става и на демократични форуми.

Съюзът ще продължи да отговаря и на зловредните дейности на Кремъл като хибридните атаки.

Сред най-важните цели на ЕС ще бъде ограничаване на ресурсите, с които руското правителство може да се сдобие за провеждане на своята разрушителна външна политика. Съюзът ще прилага по-ефективно законодателството си за да се противопостави по целенасочен начин срещу престъпната дейност с произход от Русия. Ще бъде засилена борбата срещу корупцията и прането на пари, включително чрез по-голяма прозрачност на финансовите потоци, свързани с Русия.

Тази сутрин членовете на Комисията по външна политика в Европейския парламент приеха резолюция с призив корупцията да бъде включена в глобалния санкционен механизъм на ЕС, приет през декември 2020 г. Според мнозина това ще позволи да бъдат наказвани приближените на Путин олигарси, които с парите си „захранват“ режима в Москва.

Борел не спомена и дума за евентуални мерки срещу олигарси. Но заяви, че в ЕС „смятат, че част от руската олигархия има финансов интерес в Европа“. И че притокът на ресурси към тези хора трябва да бъде по-контролиран и при необходимост използван като инструмент.

„Ще прегледаме целия набор от инструменти, за да се справим с отрицателното поведение тук. Въпросът за финансовите притоци ще бъде част от този преглед“, отговориха от Съвета на въпрос на Клуб Z дали не е време да бъдат наказани олигарсите.

Сдържане

Тук държавите от ЕС трябва да действат по-единно и да обединяват сили с НАТО и Г-7. Съюзът трябва да подобри своята киберзащита и стратегическата комуникация.

ЕС трябва да се възползва по-добре от инструментите за въздействие, които му предлага енергийният преход. Двустранните отношения в тази област са силно взаимно зависими. Русия е главен доставчик на енергия за ЕС. Съюзът е и главна дестинация на руския енергиен износ.

Но чрез поемането по пътя на декарбонизацията енергийната независимост на ЕС ще се увеличава. И ще се разчита все по-малко на руски доставки.

През следващите 10-20 години руският износ  на енергийни продукти за ЕС драстично ще намалее. Това пък ще има неизбежен вътрешен ефект в страната. 40 на сто от парите в руския бюджет са от износа на петрол и газ, посочи Жозеп Борел.

Задължително трябва изцяло да бъдат прилагани правилата на европейския енергиен пазар. ЕС ще подкрепя енергийната сигурност на съседите си и ще следи за правилното прилагане на споразумението за транзита на газ през Украйна. Сред главните приоритети остава завършването на интегрирането на балтийските страни в европейската енергийна мрежа.

Комисията обаче не може да спре „Северен поток 2“, изтъкна Борел. Причината е, че той не е нито създаден, нито финансиран от нея, а от Германия. Борел допълни, че проектът не е считан за приоритет от страна на ЕК, тъй като не води до диверсификация на енергийните източници. Но ако заработи, това трябва да става изцяло по правилата на ЕС.

„Не мога да кажа на германците какво да правят със своите инвестиции. Това, което можа да кажа е, че Комисията не смята „Северен поток 2“ за приоритет“, обобщи дипломат номер 1 на Европа.

Борел призова държавите от ЕС да не сключват двустранни споразумения с Москва, а да разчитат на общата европейска политика. Ако страните членки отпращат Москва да говори с институциите в Брюксел, Русия ще трябва да се съобрази, иначе ще остане без европейски събеседник.

Ангажиране

ЕС трябва да ангажира Русия със сътрудничество в области от взаимен интерес като борбата с COVID-19, опазването на природата, улесняването на търговията, бъдещето на Афганистан и Либия, ядреното споразумение с Иран.

Сегашвото ръководство в Москва обаче преследва точно обратната цел, като действа в разрез с международното законодателство и нарушава правилата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и на Съвета на Европа. Кремъл се опитва да влияе, да се намесва и да пречи на държавите от ЕС, на европейските институции и на съседните страни, да нарушава политическите и човешките права в стремежа за задържане на власт на настоящото ръководство.

Същевременно ЕС смята да засили контактите между хората, като улесни издаването на визи, включително без пари, за младежи, пътувания с на,учна и образователна цел, обмяна на студенти и др.

Клуб Z попита Жозеп Борел не се ли опасява, че Русия може да отговори на тази стъпка със забрана или ограничения за пътувания за хора, които са поканени в ЕС.

„Когато говорим за контакти между хората, трябва да увеличим възможността за тях. Трябва да насърчаваме мобилността на млади руснаци колкото можем. Как да става това? Чрез осигуряване на виза, на пари по програмата „Еразъм“. Мисля, че не правим достатъчно в тази сфера. Дали ще забранят, не зависи от мене, но не вярвам да се случи“, отговори върховният представител.

Борел призова държавите от ЕС да не сключват двустранни споразумения с Москва, а да разчитат на общата европейска политика. По неговите думи, ако държавите отпращат Москва да говори с институциите на ЕС, Русия ще трябва да се съобрази, иначе ще остане без европейски събеседник.