"Ще бъдем гласът на здравия разум, на българския народ."

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в началото на консултациите при президента Румен Радев. Той изреди най-важните за неговата партия приоритети - проблемите в образованието, здравеопазването и демографската криза.

Костадинов поиска да отпаднат веднага всички противоепидемични мерки и зеленият сертификат, който той определи като дискриминационен.

"Трябва да имаме решения за българската енергетика, ако се вдигне цената на тока", каза още Костадинов.

Обърна внимание и на външнополитическите теми.

"Казусът с Македония - за там компромис не можем да направим. Това би било чисто национално предателство.

Ще търсим подкрепа от всички здравомислещи фигури. Ще търсим разговор с всеки един. За нас това е национална кауза", каза Костадинов.

И допълни, че в парламента всички са равни, независимо колко голяма е тяхната парламентарна група.

Радев изтъкна пред Костадинов, че по отношение на коронавируса трябва да се има предвид, че епидемията продължава, все още много хора умират, а лекарите са претоварени. 

След консултациите Костадинов коментира и пред медиите, като макар и да не заяви еднозначно дали "Възраждане" ще подкрепи правителството при гласуването в парламента, стана ясно, че би направила това само ако бъдещото управленско мнозинство се ангажира с премахването на зеления сертификат, премахването на маските и пр. Което 4-те партии, които ще съставят кабинет (с голяма вероятност) не са заявявали, че имат намерение да правят. 

Говори и за идеята в парламента да се влиза само със сертификат и определи евентуалното решение на депутатите в тази посока като "суспендиране на вота на българските граждани". Не можело някой да ограничава народните избраници, защото са... народни избраници. Костадинов попита и дали в здравното министерство има въведен сертификат за вход, визирайки изказването на здравния министър Стойчо Кацаров от вчера - че депутатите трябва да влизат в НС със сертификата. Както и има ли такъв за вход в президентството. А такова изискване в тези институции няма.

И в типичния си стил заподозря конспирация срещу "Възраждане".