Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на здравеопазването (МЗ) няма повече да се занимава с осигуряването на тестове за училищата. Това е работа на просветното ведомство. МЗ само помогнало.

Това повтори и в понеделник служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в ефира на Нова тв в деня, в който големите ученици се връщат присъствено в клас, но пък доставените към момента тестове ще стигнат само за седмица. 

Както е известно, той и министърът на образованието проф. Николай Денков влязоха в спор относно тестовете, като Кацаров обясняваше, че бройките са осигурени и децата могат да се върнат в клас. От МОН обаче контрираха, че тестове може и да са поръчани, но не са доставени. 

"Всеки осигурява тестове за своето ведомство. В случая се ангажирахме да помогнем на МОН, защото си даваме сметка колко е трудно. Имахме доброто желание. Сега, след като има тестове до средата на януари, МОН има достатъчно време да планира по-нататъчни доставки. Търсенето е огромно, а доставките са от Азия", заяви Кацаров.

На въпрос говорят ли си изобщо с колегата си Денков, посочи:

"Да, говорим си. Имаше напрежение в МОН покрай организацията на този процес и то е разбираемо".

На въпрос възможно ли е да отпадне изискването, според което ако 50 на сто от учениците не желаят да се тестват, то класът не може да учи присъствено, Кацаров заяви:

"Това не зависи от нас, а от образователните власти - да осигурят условия. И няколко деца може да се учат присъствено. Нашето изискване е да се осигури безопасна среда за учениците. Това не е следствие на заповед на МЗ".

В Европа в момента има локдаун, а България обърна епидемичната вълна без локдаун - смята още Кацаров, като бе попитан дали у нас не закъсняваме с всичко - и с въвеждането на зеления сертификат, и с връщането на децата в клас. А цената е най-много починали след Перу.

"Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведения. Ние създадохме организация всеки болен да има достъп до помощ. Смъртността - това е нещо, което трябва да бъде анализирано в детайли. 90% от починалите са на възраст над 60 г. и са неваксинирани", направи своя анализ Кацаров и припомни как първите мерки, които предприе като министър бяха в посока поощряване на ваксинацията сред възрастното население. Но без особен успех.

"Когато говорим за смъртност, добре е да видим и какво правеха политическите партии, докато се бореха за гласове. Как? Отричайки ваксинацията, бореха се със сертификатите, разпространяваха лъжи. И от тях трябва да се потърси отговорност, не само от здравното министерство" - отправи обвинение здравният министър.

В малкото дни, които му остават на поста, нямало да въвежда нови мерки.

Той отказа да коментира името на проф. Асена Сербезова, която е спрягана за негов заместник в очертаващия се редовен кабинет. Но посочи:

"Който и да е, му пожелавам успех, ще бъде много трудно. Това е най-тежкото министерство. Законът му е стоварил цялото управление на пандемичната дейност. Викате ме тук и ми търсите отговорност - за ресторантьорите, хотелиерите, спортистите. Но той (министърът) ще има предимство - политическо мнозинство, а аз имах срещу себе си всички политически сили, които се бореха за гласовете".

Според Кацаров Народното събрание трябва да приеме решение за наличие на зелен сертификат за влизане в сградата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.