Излъчването на управление е безалтернативно, няма къде да се ходи. Това каза съпредседатеят на "Демократична България" Христо Иванов в началото на консултациите при президента Румен Радев.

"Надявам се, че този път наистина ще имаме успех заедно да излъчим едно управление. То изглежда безалтернативно.

Колкото да изглежда труден процесът, той е една идея по-лесен - всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как управлението ще функционира", каза Иванов.

Според него не просто трябва да има правителство, а да се започне промяната - дълбока трансформация на упражняването на власт и институциите.

"Мнозинството ще може да функционира без ДПС и ГЕРБ, без онези партии, които са носители на корупционния вирус. Тази карантина е изключително важна", каза Иванов.

Той се обяви за рестарт на прокуратурата и ВСС.

"Това няма да е просто. В някои свои аспекти ще изисква по-големи мнозинства (в момента 160 депутати са нужни дори за избор на член на ВСС или на Инспектората, б.р.). Ще работим за това да има конституционна промяна, да се упражни обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката", каза Иванов.

Според него е необходима модернизация на администрацията, но това ще е трудно, заради хетерогенния състав на бъдещата коалиция.

"Демократична България" влиза в това мнозинство с намерение да внесем в него капитала, който нашата формация има. Той е на общността, която се бори дълги години за тази промяна.

Тази борба започна с природозащитните усилия, с усилията за съдебна реформа, тя удържаше евроатлантическата ориентация на страната. Влизаме с този исторически опит.

Наша задача е да удържаме тези приоритети. Ще удържаме да не залитнем малко по-вляво", декларира Иванов.

Другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов говори за проблемите в сектора за сигурност.

"Оформя се вече мнозинството, правителството е почти ясно. Очертава се ситуация, в която секторът за сигурност изгежда дебалансиран. Главният секретар на МВР не е удачен, твърде висока е за него тази позиция", каза Атанасов.

Радев отговори, че МВР все пак е успяло да пречупи купения вот. И според него не е точно сега моментът да се прави кадрова оценка на назначенията.

След края на консултациите Иванов заяви, че утре вечер "Демократична България" ще завърши цикъла на одобрение на споразумението през политическите органи на партиите в нея.

"Виждаме своята роля като гарант за определена политическа насока - максимално бързо придвижване към Шенген, еврозоната, съдържателна интеграция в НАТО, не просто на думи", каза Иванов.

Той отказа да коментира имената за министри на другите партии, които се появиха в публичното пространство.

"Пълната картина за мен я няма. Ние разбираме изключителната сложност, в която се намира страната. Аритметично е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС", каза Иванов.

И допълни, че "Продължааме промяната" трябва да се договори с останалите политически сили.

"Трябва да дадем един голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление", каза Иванов.

Той припомни, че на два пъти през следващата година парламентът трябва да намери 2/3 мнозинство за избор на инспекторат към ВСС и на политическа квота в съвета.

"Това е добра база да потърсим сериозен разговор", каза Иванов по повод реформата на съдебната система.

Той заяви, че "Демократична България" подкрепя напълно идеята за съкращения в администрацията, които ще се наложат след въвеждането на електронно управление.

Атанасов пък изказа резерви и към някои от назначенията на служебното правителство в службите за сигурност. Но заяви, че Бойко Рашков има качества за вътрешен министър. Атанасов каза още, че именно "Демократична България" е поискала всички партии да подпишат отделни споразумения с "Продължаваме промяната", а не да има общо спораузмение.

"Може да философстваме. Когато се гласува и има мнозинство в парламента отгворът е ясен".

Това каза Атанасов на въпрос дали това означава, че "Демократична България" не влиза в коалиция с БСП.