Министерството на външните работи на Република България започва работа по създаването на мобилно приложение в помощ на българите зад граница, съобщиха от ведомството.

Всъщност то се подготвя от близо година от бившия директор на Ситуационния център Бойко Христов, който е генерален консул в Лос Анджелес, но вероятно новината е публикувана нарочно в дните преди съставянето на кабинет, тъй като една от споменаваните за външен министър - Павела Митова от ИТН, предложи именно създаване на мобилно приложение. Нейната идея е различна от тази, която се разработва още от времето на външната министиръка на ГЕРБ Екатерина Захариева.

Както става ясно и от прессъобщението на МВнР, предвиденото от ведомството приложение ще е за пътуващите в чужбина, включително с  функционалност за подаване на сигнал за помощ или евакуация на български граждани, засегнати от бедствия в чужбина.

Запознати с разработката коментираха, че тя включва т.нар. паник бутон, който при спешна ситуация предава в МВнР точната локация на притежателя на мобилния телефон. Преди това гражданите трябва да се регистрират оттам къде пътуват и за какъв период, за да може в случай на нужда (природно бедствие, терористичен акт, стачки), да им се изпратят нотификация и указания, които да улеснят придвижването и престоя им.

Проектът „Доизграждане и оборудване на центъра за управление на кризи в Министерство на външните работи на Република България”  е финансиран от Фонда за двустранни отношения в рамките на Норвежкия финансов механизъм (2014 – 2021 г.).

В момента пътуващите българи могат да регистрират пътуванията си в сайта на МВнР, но услугата не се използва често, а и е неудобна за навигация през телефон.

По време на консултациите за правителство Павела Митова от ИТН предложи създаване на мобилно приложение за сънародниците ни, които постоянно се намират в чужбина. Идеята му е хората да получават актуална информация и да могат да свалят документи, да си записват часове в консулските служби, а и така МВнР ще има представа колко сънародници живеят в чужбина и къде точно, тъй като в момента няма никакво законово изискване българите да подават адресите си в консулските служби. Това би направило изключително трудно и въвеждане на гласуване на по пощата, тъй като не се знаят и адресите на гласоподавателите. 

В момента записването на час за прием в консулска служба е възможно онлайн, но през сайта на МВнР.