Три нови консулства и едно посолство планира да открие служебното ръководство на Министерството на външните работи. Предложението, по което се работи усилено и до седмици ще бъде внесено в Министерския съвет, обезпечава увеличените нужди на гражданите от консулски услуги. И трите консулски служби се предвижда да са с ранг на генерални консулства, т. е. освен предоставяне на административни услуги за гражданите, там ще бъдат акредитирани дипломати, а при нужда - и представители на Министерството на икономиката, които да привличат инвеститори. 

Най-накрая консулска служба в Шотландия

Едно от новите консулства ще е в Единбург, Шотландия, за което планове имаше още при последното правителство на Борисов, но средства не бяха осигурени. В момента близо 200 000 българи във Великобритания се обслужват само от консулската служба в Лондон, където работят четирима служители. А град с това население в България се обслужва с много по-голяма администрация. Да не говорим за проблема с разстоянията. Наличието на консулство в Шотландия чувствително ще намали чакането, а и разходите на българите за административни услуги. 

Мисия и в Северен Рейн-Вестфалия

Планира се откриване на генерално консулство и в Дюселдорф, столицата на германската провинция Северен Рейн - Вестфалия. До момента българите от североизточните и западни части на ФРГ се обслужваха от генералното консулство във Франкфурт на Майн, но и то изнемогва. Освен него, консулски служби има още в Берлин и в Мюнхен. Северен Рейн-Вестфалия е германската провинция с най-голямо население - 17,8 млн. души, и най-силно развита икономика (дава една-пета от БВП на Германия).

Планове за консулство и на Лазурния бряг

Третото генерално консулство се планира да бъде открито в Южна Франция - в Марсилия или Ница, тъй като в тази част на Европа живеят много българи, но за консулски услуги трябва да пътуват до Барселона, Милано или Париж.

Прибалтийските държави - с посолство на място

МВнР смята да предложи и разкриване на посолство в Рига, столицата на Латвия. Досега страната ни не е имала дипломатическо присъствие в прибалтийските държави и дълго време Естония се покриваше от Финландия, а Литва и Латвия - от Полша. От около година в трите прибалтийски държави беше акредитиран нерезидентен български посланик - директорката на дирекция “Политики и институции на Европейския съюз” в МВнР Селвер Халил. Тя отказваше да се премести физически, но вероятно е променила решението си и това е причината да се отвори посолство там. Откриването на посолство ще е голям разход за бюджета на фона на факта, че с трите държави нямаме силни двустранни отношения, а по многостранни въпроси се поддържа добър дистанционен контакт. За тези страни преди години МВнР обмисляше т.нар. сoworking посолства: съчетаване на няколко дипломатически мисии в една сграда, както постъпват скандинавските държави включително в София. Така разходите се намаляват. Имаше идея да се организират такива посолства съвместно с Република Северна Македония, но проектът е замразен след обтягането на отношенията.

По времето на предишната редовна външна министърка Екатерина Захариева бяха открити посолства в Абу Даби и Рияд и генерални консулства в Тараклия и  Барселона, а консулството във Франкфурт стана генерално и се премести в нова сграда. Дотогава предишните външни министри само закриваха мисии и дипломатическото ни присъствие в някои региони на света - Африка, Южна Америка и Средна Азия, е почти символично и от това страдат и бизнес контактите.