Министерството на здравеопазването да внесе ново мотивирано предложение за изменение на Подробния устройствен план, с което да продължи проекта по изграждането на нова Национална детска болница. Въпросното ново предложение трябва да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

Това е новото развитие по темата след среща на министърката на регионалното развитие Виолета Комитова с представители на страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на Национална детска болница. Сред тях освен хора от двете министерства, бяха Иван Димитров - председател на Федерация "Български пациентски форум", председателят и зам.-председателят на НС на "Главболгарстрой" Камен Пешов и Калин Пешов, Николай Дончев - представляващ ДЗЗД "Детско здраве" (консорциумът, избран да работи по проекта през 2020 г., в който участва ГБС - б.р.), Иван Алексиев - изпълнителен директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (специално направената за целта държавна компания - б.р.), г-жа Цветкова - представител на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД.

Срещата се случва, след като на 10 юни представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери депозираха в президентската институция петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница в двора на "Александровска болница", като бъде ползвано (дори частично) старото скеле за целта от времето на комунизма. Договорът за проектиране и строеж бе подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов, но за година не е свършено нищо, казват авторите на петицията. 

Още при обявяването на обществената поръчка през 2009 г. и от Камарата на архитектите, и от тази на инженерите, както и медицински специалисти обявиха, че според тях довършване на старото скеле е незаконно, изоставеният строеж не отговаря на никакви съвременни изисквания, опасен е и не отговаря на устройствения план на София и нивото на застрояване в тази й част. Обжалванията на търга обаче не минаха през съда и договорът бе сключен. 

През 2020 г. лично Бойко Борисов обеща скелето да се събори и на негово място да се построи новата сграда за детска болница, но в рамките на подписания вече договор с изпълнител. А параметрите по него са извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на стойност 77 839 442,89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Самият обект бе обявен за такъв от национално значение от редовното предходно правителство.