Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От месеци специалистите спекулират, че комбинацията на два вида ваксини - векторна като тази на AstraZeneca и иРНК като ваксините на Moderna, Pfizer, или протеинова като на Novavax - води до най-добрата имунна реакция и съответно защита.

Това се потвърждава от изследване на Оксфордския университет, съобщи "Гардиън". 

Възможността да се прилагат различни ваксини е вече практика, но досега ползите бяха основно теоретични. Този подход позволява по-гъвкава ваксинация, особено в някои държави, в които няма оборудването за съхранението на ваксината на Pfizer. Moderna, AZ и новата протеинова ваксина на Novavax нямат нужда от съхранение при минус 70 градуса по Целзий.

Пробвани са няколко сценария - първа доза AstraZeneca или Pfizer, последвана от Moderna или Novavax. Сравнени са количествата Т-клетки и неутрализиращи антитела в сравнение с базовия тип ваксинация - по две дози AZ или Pfizer.

Най-добър е резултатът при AstraZeneca, последвана от Moderna - 17 пъти повече антитела от две дози AZ. Ако Novavax е втората доза, налице са 4 пъти повече антитела.

Moderna след Pfizer води до 1,3 пъти повече антитела от две дози Pfizer, а Novavax след Pfizer учудващо не е добра комбинация - налице са 20% по-малко антитела.

Подобна е ситуацията и с Т-клетките, макар и не толкова драстична. Moderna след AZ води до 3,5 пъти повече Т-клетки, Novavax след AZ - 4,8 пъти повече Т-клетки. Moderna след Pfizer - 1,5 пъти повече Т-клетки, а Novavax след Pfizer - по-малко Т-клетки от само Pfizer.

В България тези дилеми не са налице - Novavax не се ползва у нас, а макар да имаме дози AstraZeneca, ваксинирането с тях на практика е невъзможно. Желаещите са единици, а нито един лекар не иска да отваря флакон с 10 дози за един желаещ. На практика ваксинирането с AZ е преустановено.

Тези, които обаче са получили първа доза AZ преди това, могат сега да си поставят Moderna или Pfizer.

"Това ни казва, че иРНК и векторните ваксини правят нещо съвсем различно, когато става дума за подготвянето на Т-клетъчния отговор", обяснява проф. Матю Снейп от Оксфорд.

В момента Европейската агенция по лекарствата обмисля дали да даде разрешение на новата ваксина на Novavax. Тя показва повишена ефикасност срещу вариантите Алфа и Бета, но бе разработена преди вариантът Делта да стане масов и преди появата на новия Омикрон.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.