Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Смесването на две от най-популярните ваксини - векторната на "AstraZeneca" и иРНК ваксината на "Pfizer/Biontech" - не е просто ефективно, а води до 6 пъти повече неутрализиращи антитела, сочи изследване в Южна Корея, съобщи Ройтерс.

Това е в сравнение с две дози "AstraZeneca". Разликата не е толкова голяма спрямо две дози "Pfizer", тъй като американско-германската ваксина има по-висока ефикасност от британската.

В добавка, изследването е направено в тесен кръг - 499 медицински работници. 100 от тях са получили смесени дози, 200 - две дози "Pfizer", други 200 - две дози "AstraZeneca".

Неутрализиращите антитела спират влизането на вируса в клетките и размножаването му. 

Това изследване потвърждава резултатите на друго във Великобритания през юни. То показа и разлика при реда. Ако "Pfize"r е първа, има повече антитела, ако "AstraZeneca" е първа, има по-добра реакция на Т-клетките. И в двата случая финалната защита е по-добре, но е важно да се знае, че тя не се изчерпва с броя антитела.

В изследването е тествана и ефективността на ваксините срещу вариантите на COVID-19. Срещу Бета, Гама и Делта вариантите тя е намаляла от 2,5 до 6 пъти - по отношение на брой антитела.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.