В ситуация на "изгубени в превода" се озоваха лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и лидерката (в оставка) на БСП Корнелия Нинова.

Днес Петков обяви, че Министерство на икономиката в сегашния му вид ще бъде разделено на две отделни министерства - едното - на иновциите и растежа (очаква се да го оглави Даниел Лорер от ПП) и другото - на държавните предприятия, което се очаква да отиде при БСП.

Малко по-късно Нинова коментира пред журналисти, че второто щяло да е "Министерство на икономиката и индустрията", не на държавните предприятия, а следобяд реши да затвърди думите си - чрез пост в профила си във фейсбук. Тя определи като "спекулации" информациите за създаването на "Министерство на държавните предприятия".

"Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия. Това е абсурд.

В публичното пространство се тиражира и коментира идеята за създаване на министерство на държавните предприятия, която сама по себе си е абсурдна, и че ще го оглавя аз. С тази спекулация трябва да се спре. Никога между нас и другите партии по време на преговорите не е обсъждано подобно нещо и в проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира", написа тя.

По повод на въпросното министерство обаче се говори, че то ще има "шапка" - вицепремиер. И именно Корнелия Нинова ще е този вицепремиер.

Анонсът на съпредседателя на "Продължаваме промяната" за създаването на специално министерство, което да отговаря за всички държавния предприятия, създаде меко казано смут в професионалните среди. Разбира се, екстравагантната идея породи и някои иронични коментари, като днес към тях се включи и финансистът Любомир Дацов, който посвети специален пост във фейсбук на новата идея. 

"Обикновено по света управлението на държавната собственост (вкл. предприятия) е дирекция в Министерство на финансите, ако изобщо има такова нещо! Да оставим, че едно държавно предприятие е инструмент на политиката в сектора! Така че, браво на гения дето е измислил Министерствово на държавните предприятия!

Министерство на държавните предприятия има в Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Намибия, сигурно и на някое друго интересно място", написа Дацов в профила си във фейсбук.

Подобна бе реакцията и Ивайло Пенчев - собственик на най-голямата компания за производство на катерачни стени в света "Уолтопия":

"Корнелия Нинова щяла да управлява индустрията и държавните предприятия, а и щяло да има министерство на растежа и иновациите!!!

Надеждите за промяна изтляват и гаснат след всяка подобна хумористична новина".