Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Анонсът на съпредседателя на "Продължаваме промяната" за създаването на специално министерство, което да отговаря за всички държавния предприятия, създаде меко казано смут в професионалните среди. Разбира се, екстравагантната идея породи и някои иронични коментари, като днес към тях се включи и финансистът Любомир Дацов, който посвети специален пост във фейсбук на новата идея. 

"Обикновено по света управлението на държавната собственост (вкл. предприятия) е дирекция в Министерство на финансите, ако изобщо има такова нещо! Да оставим, че едно държавно предприятие е инструмент на политиката в сектора! Така че, браво на гения дето е измислил Министерствово на държавните предприятия!", написа Дацов. 

Припомняме и че в публичното пространство се върти името на лидерката на БСП - Корнелия Нинова, която би трябвало да отговаря за новата административна единица. Но като вицепремиер. Име на министър все още не се спряга.

Министерство на държавните предприятия обаче е доста необичайна структура за Европа, а и за повечето развити държави в света.

 "Министерство на държавните предприятия има в Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Намибия, сигурно и на някое друго интересно място", продължава да се диви Любомир Дацов. 

Подобна е реакцията и Ивайло Пенчев - собственик на най-голямата компания за производство на катерачни стени в света "Уолтопия".

По-рано днес той написа, че подобни действия го карат да смята, че "надеждите са промяна изтляват и гаснат след всяка подобна хумористична новина". 

Припомняме, че Кирил Петков анонсира новината, докато обясняваше, че преди да стане министър смятал, че частните компании винаги се управляват по-добре от държавните, но след престоя си в Министерството на икономиката осъзнал, че собствеността нямала значение, а само това как се управлява. 

Припомняме и че именно Петков обяви публично курс към разформироване на мастодонти като "Държавната консолидационна компания". Това сега изглежда е променено. 

Освен това трябва да се отбележи, че в програмата на "Продължаваме промяната" бе записано например разформиране на Българския енергиен холдинг. Тази идея изглежда също е забравена. 

Коментари

.....

Тука е така. Продължаваме промяната.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.