Германия реши днес да бъдат наложени ограничения на неваксинираните, за да се намали дневният прираст на заразените с коронавируса и да се възпре разпространението на новия му вариант Омикрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Канцлерът в оставка Ангела Меркел и бъдещият й приемник на поста Олаф Шолц са се споразумели с правителствата на 16-те федерални провинции неваксинираните да бъдат лишени от правото да посещават всички търговски обекти с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и хлебарниците.

Те са се договорили също националният парламент да приеме закон за задължителната ваксинация срещу ковид, която да започне не по-късно от февруари.

Само тези, които са ваксинирани или наскоро са се възстановили от COVID-19, ще бъдат допусКАНИ в ресторанти, кина, места за отдих и много магазини, съобщи Би Би Си.

 
Съгласно затегнатите ограничения, неваксинираните хора могат да се срещнат само с двама души от друго домакинство. Баровете и нощните клубове трябва да бъдат затворени в райони с честота над 350 случая на 100 000 души за една седмица. И страната ще ограничи броя на хората на големи събития като футболни мачове. предаде Си Ен Ен.

„Положението е много сериозно“, каза Меркел на съвместна пресконференция с Шолц, който се очаква да бъде избран за канцлер следващата седмица от Бундестага.

По думите й броят на инфекциите се стабилизира, но остава прекалено висок.

Меркел каза, че болниците са натоварени до такава степен, че пациентите трябва да бъдат премествани в различни зони за лечение.

„Четвъртата вълна трябва да бъде прекъсната и това все още не е постигнато - каза тя, цитирана от Би Би Си. -Като се има предвид ситуацията, смятам, че е подходящо да се приеме задължителна ваксинация“.

Нейният приемник Олаф Шолц, който се очаква да поеме поста на канцлер следващата сряда, вече беше заявил, че подкрепя този ход, който ще дойде няколко седмици по-късно от подобен австрийски закон.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер каза, че по-голямата част от случаите на COVID-19 се дължат на неваксинирани хора.

Днес бе съобщено, че през последното денонощие в Германия са били регистрирани повече от 73 хиляди нови случая с коронавирус и са починали 388 души с диагноза COVID-19. Ваксинираните в страната са близо 69 на сто, което е около средното за ЕС, но далеч под нивата в Португалия или Ирландия, посочи Ройтерс.