Свършеното от Ваня Караганева като директор на Държавната консолидационна компания е подкрепено с една папка документи. Тя е предадена на ДАНС много преди изборите и не сме вдигали никакъв шум, за да не се тълкува това като предизборна намеса. Това каза изпълнителният директор и член на съвета на директорите на ДКК Рая Каназирева в предаването „Тази събота“ по бТВ. 

Тя заяви, че очаква държавата да има политика за държавните предприятия, за да няма задкулисни интереси, които се промъкват при всяко разместване на пластовете. 

Каназирева посочи, че не може да определи дали става дума за лобизъм в действията на Караганева. Търговският закон дава право на изпълнителния директор да сключва договори, да назначава и да уволнява, но ДКК се управлява от Съвета на директорите.

„Ние сме си свършили работата, като сме казали, че сме оттеглили доверието си от нея. В управлението на дружеството трябва да си професионален мениджър, да знаеш как да работиш в тази сфера. Това, което е направила, е подкрепено с една папка документи“, заяви Каназирева

„Какви интереси сме побутнали, като изнасяме това нещо, нямам идея, но явно са доста съществени. За мен е странно да се искат оставки на хора, които изнасят документи за нередности“, посочи Каназирева.

Ваня Караганева е с дълга история в държавното управление на експертно ниво. Преди ДКК тя е главен секретар на Българската агенция за инвестиции. Експерт е по национална сигурност и магистър по маркетинг. Била е главен експертен сътрудник на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание, а през 2013 г. става началник на кабинета на министъра на спорта в правителството на Марин Райков. 

Фактически влиза в директорския борд на ДКК по времето на Кирил Петков като икономически министър. Тя обаче е назначена там временно и без конкурс и след като такъв е проведен през октомври, тя го печели и влиза в борда. Само няколко дни по-късно вече е избрана и за втори изпълнителен директор. Това вече става в мандата на сменилата Петков като министър Даниела Везиева. 

На 29 ноември т.г. на сайта на огромния мастодонт "Държавна консолидационна компания" (ДКК) се появява безпрецедентно съобщение, от което става ясно, че Съветът на директорите е уволнил втората изпълнителна директорка Ваня Караганева заради куп шокиращи нарушения на закона и устава на компанията. Съобщението е именно безпрецедентно, не само защото публичните дружества избягват да съобщават за вътрешните си проблеми по този начин, но и защото до съвсем скоро ДКК бе най-непрозрачната фирма в кошницата с държавни компании. Та тя нямаше дори интернет страница в продължение на 10 години, а кой точно я управляваше и какво точно правеше беше пълна мистерия за широката общественост, че дори и за ресорните журналисти.