След опита си да стане кмет на София сега бившата синдикалистка и сегашна общинска съветничка Ваня Григорова ще се пробва и на национално ниво. Формацията, с която ще се яви на парламентарните избори, се казва "Солидарна България". Обяснението на Григорова - тя била председател на сдружение с такова име от 2010 г.

В коалицията влизат три партии - "Изправи се, България" на Мая Манолова (която е динамична спрямо комбинациите, в които се явява на избори, последно като част от "Левицата"),  "Българската левица" и "Обединената социалдемокрация".

"Българската левица" е партия, създадена през 2009 г. от Илия Божинов и Иван Генов. Тя се представя така: "Ние сме радикалната левица на България!",  а на логото ѝ има петолъчка. Една от водещите ѝ идеи, които я спират от включване в коалицията "Левицата"(в което вече не е формацията на Манолова) м. г. е разбирането, че НАТО трябва да се саморазпусне.

Третият член на "Солидарна България" - "Обединената социалдемокрация", освен че не обединява никого, няма дори и действащ сайт. Председател е Йордан Гергов. Последно е бил кандидат за кмет на Мездра в коалиция "Алтернатива за гражданите“, в която влизат ПП „Зелена партия“, ПП „Българска левица“, ПП „Обединена социалдемокрация“ и ПП „Движение за социален хуманизъм“. На предишни избори се е явявал в комбинация с НФСБ и "Воля".

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била "огромната гражданска енергия по време на местните избори. Тогава немалко хора ме подкрепиха и ми дадоха уверение, че посланията, които имахме тогава, имат чуваемост".

"Може би вече е дошло времето да сложим край на този мандат на псевдоелита, който ни управлява години наред. Виждаме, че професионалните политици вече девет месеца държат страната в хаос – „сглобка“, „разглобка“, сега след тези избори, при липса на каквато и да е алтернатива, очаквам следващата "сглобка", твърди тя.

На въпрос за "роенето вляво", Григорова коментира, че не това го обезсилва.

И атакува Корнелия Нинова, с която бяха в сложни отношения дори и по време на кметската кампания:

"Обезсилват го битките в една от партиите, която е основна, обезсилва го търсенето на "врага с партиен билет", каза тя. И посочи случилото се със Софийската организация на БСП, в която беше напълно подменено ръководството. "Ние не можем да оставим левите избиратели и работещите хора на псевдоелитите", продължи с левичарската реторика Григорова.  

Относно обвиненията на Нинова, че тя била излъгала четири пъти, тя заяви, че предпочита да не отговаря:

"Нека да не съм ѝ опонент и тя не ми е опонент. В крайна сметка, ако имаме едни и същи цели, би трябвало да работим в една посока. Ако тя е свикнала да се бори със своите съмишленици в рамките на партията, ако е свикнала да остракира членовете си и да ги изхвърля, това не е мой подход."

За явяването на предсрочните парламентарни избори отначало се смяташе, че тя отново ще разчита на "Левицата", но двете страни не се разбраха, тъй като Григорова искала сама да определя имената в листите. Председателят на коалиционния съвет на "Левицата" Костадин Паскалев" заяви, че отказали на Григорова, защото "в процеса на разговорите е станало ясно, че претенците ѝ са несъвместими с принципите на лявото обединение, а именно - равнопоставеност на участниците в коалицията.  "Смятам, че заявените претенции за еднолично вземане на решения от гледна точка на формиране на политика, определяне на приоритети и кадрово разпореждане са неприемливи за нас", каза той пред медиите.

Григорова стигна до балотаж на местните избори в София, като беше издигната и от БСП, и от "Левицата". Явно това ѝ е дало самочувствието да реши, че може да повтори успеха си и на парламентарни избори и вероятно предпоставя да се появи като "новия играч", когото според изследователите на общественото мнение, чакат българите, които в огромната си част сега декларират, че нямат да гласуват. Спецификата на парламентарния вот обаче има малко общо с мажоритарното състезание в едно населено място, дори и това да е столицата. А Григорова е избрала за новите си амбиции стари ракетоносители.