"Считам, че действията на членовете на Съвета на директорите на ДКК уронват както престижа на Министерство на икономиката, така и на самото дружество. Те създават и впечатлението, че този състав на УС не иска да се промени модела на управление на дружеството."

Това обяви преди малко на брифинг министърката на икономиката Даниела Везиева по повод на последните трусове, които владеят Държавната консолидационна компания. 

Везиева е категорична, че иска оставката на тримата членове на Съвета на директорите, назначени по времето на ГЕРБ - Диляна Софиянска, Григорий Вазов, Рая Каназирева. Именно те освободиха втората изпълнителна директорка Ваня Караганева, след тежки обвинения в нарушения на закони и устава на компанията. Очаква се, че оставките им ще бъдат поиска официално с документи днес и Търговския регистър ще има до 3 дни време да впише освобождаването им.

Последваха няколко дни на "престрелки" между ДКК и Караганева, а Везиева назначи проверка по случая. Очевидно след нея тя застава плътно зад Караганева, която все още е директор, защото Търговския регистър е поискал допълнителни доказателства, че заседанието на членовете на Съвета е било законоустановено. 

Припомняме, че другите двама в Съвета - именно Караганева и Чавдар Христозов не са били уведомени за заседанието. 

"Аз разговарях с тях и подадох ръка да работим заедно, защото считам, че трябва да има приемственост и опитът им ще допринесе за това да изчистим ДКК от всички обвинения. Наистина мислех, че с тези хора можем да работим по една обща кауза. Да, ще поискам оставката на тези трима членове. Много ме изненада медийната им кампания", допълни Везиева.

Тя подчерта, че когато е говорила преди с тримата назначени от ГЕРБ директори те са заявили, че преди това министрите не са им давали възможност да работят и да покажат експертността си. Помолили да останат, за да се докажат и Везиева се съгласила. 

Министърката днес потвърди, че няма сключена сделка между ДКК и "Дунарит" за "изчезналите 50 млн. лв.", заради което Съвета обвини Караганева, че е действала зад гърба им. Потвърди и че Караганева е нямала други трудови отношения с друг работодател, каквото закона забранява. Везиева подкрепи и обяснението на Караганева за решението да бъде сменена обслужващата банка. 

Продължава да не е ясно и защо членовете на Съвета не са уведомили принципала на дружеството и 100% собственик на активите за такава рязка промяна в директорския борд. 

Везиева не отговори защо тези атаки се случват в този момент, но предположи, че става дума за удар върху военно-промишления комплекс. Припомняме, че едно от обвиненията срещу Караганева бе, че е отдала изключителни права върху собствеността на ВМЗ-Сопот на частни лица. Мнократно през седмицата от МИ обясниха, че наистина е имало опити за скрита приватизация на комплекса, но преди влизането на този екип в министерството и на новите директори в ДКК и тези опити са вече пресечени. Важно е да се знае, че според документите в Търговския регистър Ваня Караганева може да преставлява сама дружеството, тоест от  законова гледна точка би трябвало да може да взема такива решения. Това обаче е въпрос на тълкуване и предстои да бъде внесена яснота по въпроса. 

Допълнителна информация обаче не бе дадена, заради факта, че от днес софийска градска прокуратура се самосезира по евентуални нарушения в ДКК. Там проверки прави и КПКОНПИ, ръководена от Сотир Цацаров.