Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка.

"Родината ми за мен е по-важна от моята личност - заяви канцлерът в обръщение към нацията в 20,40 ч българско време. - За да разрешим патовата ситуация, ще освободя място."

"Тази стъпка не е лесна за мен", добави Курц.

Той съобщи, че е предложил за свой наследник външния министър на страната Александър Шаленберг. Той е професионален дипломат.

Курц беше подложен на натиск да се оттегли заради обвинения в корупция.

Скандалът с финансирането на медии

Канцлерът Себастиан Курц е обвинен, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна кампания за изграждането на положителен образ, помогнал му първо да оглави консервативната „Народна партия“, а след това да стане канцлер.

Един милион и триста хиляди евро за две години - толкова е струвала кампанията, включваща публикуването на данни от несъществуващи социологически проучвания в негова полза. Резултатът е впечатляващ - от 18 процента през 2016 година подкрепата за партията на Себастиан Курц скача на 35 процента, след като той е избран за лидер. „Сензация“ пише в голямо заглавие таблоидът „Österreich“, публикувал манипулираната социология.

За първи път в историята на Австрия прокуратурата обискира канцлерството. Влезе и в централата на „Народната партия“, във финансовото министерство и в редакцията на таблоида. 

Във вторник бе насрочен вот на недоверие срещу кабинета на Курц.

Да подадеш оставка в събота вечер

В ранния следобед в редакциите на големите австрийски медии вече бе плъзнал слухът, че Себастиан Курц ще изпревари вота на недоверие и ще подаде оставка вечерта, и че вече външният министър Александър Шаленберг се е  съгласил да оглави изпълнителната власт и правителството да си остане непокътнато.

По време на изявлението му, на което не бе позволено задаване на журналистически въпроси, стана ясно, че Курц остава шеф на Австрийската народна партия.

Най-младият канцлер

Себастиан Курц е на 35 години, най-младият правителствен ръководител в света. Той бе и най-младият външен министър в света, заел поста на 27-годишна възраст.

През май 2017 г. става председател на Австрийската народна партия (ÖVP). След парламентарните избори през 2017 г. партията, под ръководството на Курц, си осигурява най-много места в парламента. Курц е номиниран за канцлер от президента Александър ван дер Белен на 20 октомври 2017 г.