Съединените щати и Иран са песимисти относно шансовете за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. Докато Вашингтон обяви, че няма много причини за оптимизъм, Техеран изначало постави под въпрос решимостта на американските и европейските преговарящи за подновяване на сделката, предаде Ройтерс.

"Трябва да ви кажа, последните ходове, скорошната реторика - не ни дават много поводи за оптимизъм", обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред репортери в Стокхолм и добави, че след ден ще може да се прецени със сигурност дали Иран възнамерява да се ангажира добросъвестно с преговорите.

Блинкен отправи коментарите си, след като Иран предостави на европейските сили, които маневрират между американски и ирански официални лица във Виена, проекти за премахване на санкциите и поемане на ангажименти за развитието на ядрената енергетика.

"Пристигнахме във Виена със сериозна решимост, но не сме оптимисти относно волята и намерението на Съединените щати и трите европейски страни по сделката", каза иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от ирански медии.

С коментарите си и двете страни по споразумението сякаш се стремят да избегнат вината, ако преговорите се провалят, споделя Ройтерс.

Изявленията бяха отправени в четвъртия ден от непреките преговори между САЩ и Иран за връщане на държавите към сделката, съгласно която Иран трябва да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчение на икономическите санкции на САЩ, Европейския съюз и ООН.

Преговорите бяха подновени в понеделник след петмесечна пауза, предизвикана от избирането в Иран на антизападно настроен президент.

Източници, запознати с въпроса, казаха, че Иран и някои от страните по сделката - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия - може да проведат официална среща в петък. Тази стъпка може да отбележи края на преговорите тази седмица.

"Игра на обвинения"

"Играта на обвинения продължава... и ще продължи", обяви анализаторът на Eurasia Group Хенри Роум.

Според него дори ако преговорите прекъснат тази седмица, всички страни имат интерес да продължат разговорите и може да има нови срещи по-късно през тази година или в началото на следващата.

"Отчасти това е игра на обвинения, отчасти наистина има желание, поне от западна страна, да се изчерпат всички възможности", отбеляза Роум.

Продължаването на преговорите може също да помогне на Иран да "удължи периода, преди да има промяна към по-твърда позиция срещу Запада" и също така да осигури известно прикритие за напредъка на ядрената им програма, добави той.

Ядреният регулаторен орган на ООН заяви в сряда, че Иран е започнала да произвежда обогатен уран с усъвършенствани центрофуги в завода си Фордо, което допълнително влошава перспективите пред подновяване на ядрената сделка. 

Не е ясно дали Блинкен е бил информиран за последните предложения на Техеран, когато направи своите песимистични коментари.

Главният ирански ядрен преговарящ Али Багери Кани каза, че Иран е предала два проекта на европейците, единият за премахване на санкциите, а другият за ядрените ограничения.

"Искаме всички санкции да бъдат премахнати наведнъж", каза Багери пред репортери във Виена, очертавайки позиция, която е малко вероятно да бъде горещо приветствана от Запада.

Съгласно споразумението Техеран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към разработване на ядрени оръжия, въпреки че Иран твърди, че търси само развитие на атомна енергия в замяна на освобождаване от икономическите санкции.

Но през 2018 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп извади страната си от сделката. Той повторно наложи строгите санкции на Америка, подтиквайки Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта.