След петмесечна пауза преговарящите по иранската ядрена сделка се срещат във Виена днес, но атмосферата е напрегната и анализаторите не са много оптимистични относно шансовете за бързо реанимиране на международното споразумение от 2015 г., което се разпада, пише Франс прес.

Те се разделиха през юни с положителна нотка, като казаха, че са "близо до споразумение", но идването на власт в Иран на ултраконсервативния президент Ебрахим Раиси промени играта.

Новият ирански президент Ебрахим Раиси е консерватор и хардлайнер. Снимка АП / БТА

 

В продължение на месеци Иран игнорира призива на западняците да се върне на масата, като същевременно продължава да засилва ядрената си програма.

Преди да пристигне в Австрия, американският пратеник Роб Мали оцени последните ирански действия като „неблагоприятни“.

Той  добави: „Ако те протакат (преговорите - б.р.), докато ускоряват темпото на ядрената си програма (...), разбира се, ние няма да седим със скръстени ръце“.

От началото на годината Иран прекрачи няколко „червени линии“, повиши степента на обогатяване на уран до безпрецедентни нива и ограничи достъпа до инспекторите на МААЕ.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия, отговарящ за наблюдението на мирния характер на иранската ядрена програма, се оплака миналата седмица след кратко посещение в Техеран от липсата на напредък по няколко нерешени въпроса.

За да не застраши възобновяването на преговорите, Западът се въздържа от каквато и да е критика в резолюцията от заседанието на Управителния съвет на агенцията, което приключи в петък, но Съединените щати заплашиха да свикат специална сесия през декември, ако патовата ситуация продължи.

„Отказът на Иран да намери компромис с МААЕ хвърля сянка върху бъдещите преговори“, каза Хенри Рим, специалист по Иран в Eurasia Group.

„Ситуацията е все по-несигурна“, каза в петък Келси Девънпорт, експерт от Асоциацията за контрол на въоръженията, в разговор с журналисти.

„Ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е в основата на кризата, действията на Иран я удължават“, каза тя. „Те се държат така, сякаш Вашингтон ще отстъпи първи, но този натиск е нож с две остриета“, който може да унищожи всяка надежда за спасяване на сделката от 2015 г.

Споразумението предвиждаше отмяна на част от санкциите срещу Иран, задушаващи икономиката му, в замяна на драстично намаляване на ядрената му програма, която да бъде поставена под строг контрол на ООН.

Съединените щати едностранно напуснаха сделката през 2018 г. при президента Доналд Тръмп и възстановиха санкциите. В отговор ислямската република постепенно спря да изпълнява задълженията си.

Преговорите за спасяване на споразумението сега ще се водят в двореца Кобург, където беше сключено ядреното споразумение от юли 2015 г.

Началото е насрочено за около 14:00 ч. местно време (15:00 ч. българско).

Изправени пред голямата иранска делегация, дипломатите от другите държави, които все още са страни по споразумението - Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай - ще заемат местата си, докато САЩ ще участват в преговорите косвено.

Участниците ще трябва да се съобразяват и с Израел, който не е поканен на дискусиите, но чийто външен министър Яир Лапид се очаква в понеделник в Европа с надеждата да повлияе на позициите на Лондон и Париж, отбелязва АФП.

Враг номер едно на Иран, еврейската държава, казва, че е "много загрижена за желанието за премахване на санкциите в замяна на недостатъчни ограничения върху ядрената програма".

Днес Би Би Си отбелязва, че Иран ще настоява САЩ да признаят вината си за днешното състояние на сделката, да гарантират, че няма повече да излизат от нея при който и да е президент и да вдигнат санкциите - всичко това незабавно.

Медията подчертава, че ако Техеран откаже да преговаря за ускоряването на ядрената си програма, американските дипломати предупреждават за „други възможности“ и „други инструменти“ - евфемизъм за това Вашингтон да позволи на Израел да извърши военна или кибератака срещу иранските ядрени обекти.