Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският президент Еманюел Макрон обсъди ситуацията в Близкия изток и по-специално нейните аспекти, свързани със сигурността, с гостуващия му министър на външните работи на Израел Яир Лапид, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Двамата се срещнаха вчера вечерта в Париж.

Дискутиран е бил също и въпросът за задълбочаване на двустранните отношения между Франция и Израел, както и действията на Франция за стабилизиране на региона и за еволюцията на ситуацията в Близкия изток.

Дипломат номер едно на Израел посети първо Лондон, а после отиде в Париж в опит да наклони в полза на Израел позициите на двете страни в момент, в който във Виена бяха подновени преговорите по иранската ядрена програма.

Израел не е част от страните, участващи в преговорите. Той обаче е много обезпокоен от евентуално вдигане на санкциите, наложени на Иран, и от допускането в страната да влязат милиарди долари в замяна на недостатъчни рестрикции върху иранската ядрена програма. Това мнение изрази още в неделя новият израелски премиер Нафтали Бенет.

Враг номер едно на Иран, Израел приветства изтеглянето на САЩ от ядрената сделка при президентството на Доналд Тръмп. Но новият американски президент Джо Байдън засвидетелства по-скоро желанието си да върне страната в сделката.

Пред Макрон Лапид настоя, че трябва да се засилят санкциите срещу Иран и да се "упражнява правдоподобна военна заплаха над тази страна". Това, според Лапид, е единственият начин да се спре ходът на Иран към ядрените оръжия. Лапид предупреди, че този ход продължава и не е спрян с дискусиите във Виена.

Иранската ядрена сделка предлагаше на Техеран вдигане на част от санкциите, задушаващи иранската икономика в замяна на драстично намаляване на ядрената му програма, поставена под стриктен контрол на ООН.

Освен иранския въпрос Лапид трябваше да обсъди по време на среща с Макрон и аферата с шпионския софтуер Пегас на израелската компания Ен Ес О, казват дипломатически източници. Според информации на медиен консорциум един от мобилните телефони на Макрон е бил също засегнат от Пегас, което разтърси отношенията между Франция и Израел в последните месеци.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.