"Много от вас, които стоят в тази зала, дължат столовете си на страх. Стъпвате върху страх и владеете със страх. Не може вечно да се лъже, краде и изнудва, да се минава между капките на историята."

Това обяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в изказването си при откриването на парламента. Партията, известна с националистическите си, популистки и антиваксърски настроение, е представена за първи път в български парламент.

Костадинов не изневери на стила си.

Обръщението му беше "уважаеми сънародници", тъй като "всички ние сме преди всичко едно - българи".

"От днес тече последният срок, в който България може да се оттсласне от дъното", каза той. 

"Днес народът ни заслужава нови, решителни водачи", продължи Костадинов и цитира Радой Ралин - "Беше време турско, дойде време мижитурско".

В речта му, пълна с патос, обръщения към българите и в страната, и навсякъде по света, поименно бяха изброени "старите ни земи, които и днес говорят на български".

Имаше говорене за българската земя, която "кукловоди продават за жълти стотинки", обяснение как героично е създал "Възраждане", тъй като "в тази дума се съдържа всичко, което народът ни иска". 

"България има имунна система, своите безстрашни синове, хора с памет, хора, които искат да имат достойно бъдеше и искат да се борят за него. Търсих и намерих такива хора, непримирими и ги поведох, за да можем да сме тук", продължи Костадинов.

"Ние сме тези, които бяха презирани и ограбвани вече 32 години", обяви той, след като се обърна към българите, които "страдат от политическия башибузук, чистят чужди домове, докато техните тук пустеят, българите, които работят неуморно, постигат върхове в своите области, децата на пенсионерите, които едва надничат от прага на бедносттта, родителите на децата, затворени в домовете си трета учебна година и на онези, които нямат детска градина. Ние сме българите от Македония, от Западните покрайнини, от Одринска Тракия, Беломорска Тракия...старите ни земи, които и днес говорят на български."

"Много от вас, които стоят в тази зала, дължат столовете си на страх. Стъпвате върху страх и владеете със страх. Не може вечно да се лъже, краде и изнудва, да се минава между капките на историята. Българите, които подкрепиха "Възраждане" ще стават все повече, не се страхуват. Не искаме България да е повече васална територия, ще се борим с демографската политика, няма да търпим експериментални субстанции - ще се борим за премахването им, срещу ограничаването на правата на хората, НЕ на зелената сделка, да защитим българския интерес в Македония", изброи Костадин, вживял се в ролята на народен трибун, някои от известните приоритети на своята формация. Не беше забравена и Истанбулската конвенция сред нещата, против които са от "Възраждане".

Накрая се обърна на новите си колеги в парламента: "Посветили сте живота си на това да бъдете поклонници на собствената си зависимост. Историята никому и никога не остава длъжна, за предателите на родината краят е позорен."

И завърши с цитат от поемата "Септември" на Гео Милев.