Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикваха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите."

С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ започна речта си в първия ден на парламента днес. Той отбеляза, че ако нещо отличава този състав на парламента, е "безусловната отговорност" върху депутатите да прекъснат тази серия от избори и да създадат работещо правителство.

"Тези, които гласуваха, показаха, че не искат да гласуват за политици и партии, които вместо да се занимават с проблемите им, се занимават със себе си", добави той.

Но избирателите не са дали властта на нито една партия и са задължили партиите да търсят заедно приоритети.

"С две думи - възстановяване на диалога", отбеляза лидерът на ДПС и добави, че партията ще работи за възстановяване на отговорността в политиката.

Карадайъ не пропусна да направи, както той се изрази, "анализ на изборния процес". Припомни, че в 44-тото НС Движението предложи машинно броене на хартиените бюлетини като метод за намаляване на невалидните гласове и грешките. Но вместо това била избрана сегашната методика.

"Този модел отблъсна от изборите поне половин милион български граждани. Анализът показва, че ниската избирателна активност се дължи освен на всички други фактори, на затрудненията, предизвикани от машините", отбеляза той.

И подчерта, че целта на вота е всеки български гражданин да упражни правото си на глас, а машините видно са затруднили "най-възрастното поколение и по-малко образованите".

Карадайь не пропусна да отправи остри критики към служебния министър Бойко Рашков, който по всяка вероятност ще продължи и като редовен, като отбеляза, че последните два вота са организирани от служебен кабинет.

"Надявахме се, че точно те ще прекратят практиката да се ползва изпълнителната власт за натиск върху опонентите. Точно обратното - натискът и репресията от вътрешния служебен министър минаха всякакви граници."

Рашков използвал лозунга за борба с купения вот, за да спалшва активисти, да влиза в домовете на възрастни хора, да праща полицаи в изборните секции, подчерта Карадайъ. Поведението на полицията напомняло "за онези мракобесни време отпреди 1989 г."

"Нарушени са основни принципи, законът е погазен тотално. Къде са ЦИК и РИК? Мълчат", отсече той.

"ЦИК не успя да убеди хората, че всички гласове са отчетени. Разполагаме с доказателства, че не всички действителни гласове са отчетени. ДПС няма да остави нито един случай непроверен, нито едно престъпление недоказано."

Лидерът на ДПС маркира и основните приоритети - да се възстанови диалогът между политическите субекти и институциите, да спазват самите депутати стриктно Конституцията и законите на страната. Кризата изисквала усилието на цялата нация.

ДПС от 2017 г. посочвало "формулата" - да се включи България в зеления пакт и да започне дигитализация.

"Предложихме преди година експертен кабинет, който до края на 2020-а да внесе Плана за възстановяване и устойчивост. Да направим адекватен бюджет за 2021 г.

След 1 година констатираме, че България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, други страни реализираха над 30% от своите, за оперативните програми не се говори, а държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето.

Съвсем скоро всички ще осмислим значението на думата бедност."

Карадайъ призова да няма управляващи и опозиция по въпроса с борбата с пандемията от COVID-19, която губим, "заради безотговорното отношене на изпълнителната власт, особено в последната година".

"Българските граждани очакват решения, които да повлияят решително върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност. Бизнесът очаква институциите да са техен партньор. ЕС и НАТО очакват да сме предвидим и лоялен съюзник. ДПС ще даде своя принос за това", заключи той.

Коментари

О, не,

не лъжете от трибуната на Народното събрание, г-н Карадайъ. Машинното гласуване не отблъсна гласоподаватели, а купени и неграмотни гласове, които нямат собствено предпочитание, а гласуват за това, което непочтенни хора ги принуждават. Или иначе казано с машинното гласуване се постигна по-добра чИстота и почтеност на избора, въпреки че сте пак в парламента.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.