Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция.

Така протича вотът в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции, предава пратеникът на БНР.

Членове на секционни комисии масово не са спазвали указанията да стоят на 2 метра от машината, а на моменти дори те работели с устройството вместо избирателите, посочва радиото.

По-рано през деня от радиото съобщиха за голям приток от хора към секциите в Турция. В двете секции в квартал "Авджълар" в Истанбул на миналия вот са гласували 1200 души, а сега се очаква техният брой да достигне 3000. Някои хора са чакали над 3 часа, за да стигнат до урната.

В Бурса, където има 35 секции, опашките също са дълги, разказва д-р Юксел Йозкан, който е депутат в турския Меджлис. 

И в Турция се е появил проблемът с неразбирането, че с една карта се гласува и за двата вида избори. 

Този път декларациите не предизвикват напрежение, попълват се и се подписват отвън, посочва още специалният пратеник на радиото. 

Междувременно една от формациите, участнички във вота, сигнализира за получен сигнали от своите наблюдатели в Турция, че български граждани живеещи там са получили агитация чрез SMS-и за гласуване за една определена партия. Призивът и агитацията е описана на турски език, като има прикачена и снимка на партийния лидер. “Нашите сънародници от една страна са разтревожени като как така една политическа сила има техните телефонни номера от друга страна са възмутени как може така да се агитира на чужд език и то за конкретна политическа партия", коментират оттам.

За първи път българският вот в Турция се отразява и от турски национални медии, а не само от български - посочва и БНР.