Съединените щати ще отложат сключването на сделка за премахване на митата върху стоманата и алуминия от Обединеното кралство заради опасения относно търговските правила след Брекзит, съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп наложи съответно 25 процента и 10 на сто мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз през 2018 г. През октомври тази година те бяха оттеглени, но остават в сила за Великобритания поради излизането й от ЕС. 

Според служител на Министерството на търговията на САЩ, цитиран от вестника, преговорите с Обединеното кралство за облекчаване на тарифите за метали не могат да продължат.

Като причина той посочва опасенията на Америка, свързани със заплахите на Лондон да задейства Член 16 от Протокола за Северна Ирландия. Той дава възможността на Обединеното кралство или ЕС да суспендират частта от споразумението за Брекзит, която наложи проверки на движението на стоки към Северна Ирландия от континентална Великобритания, в случай че те доведат до "сериозни икономически, обществени или екологични затруднения".

"Файненшъл таймс" отбелязва, че Съединените щати са информирали Обединеното кралство за причината за забавянето.

"Не виждаме никаква връзка между този конкретен проблем и Протокола за Северна Ирландия и това по никакъв начин няма да повлияе на подхода на Обединеното кралство. Това е така, защото са необходими значителни промени в протокола, за да се защити Белфасткото споразумение ("Разпети петък") и мястото на Северна Ирландия във вътрешния пазар на Обединеното кралство", съобщиха от министерството на търговията на Великобритания.

Говорител на премиера Борис Джонсън обяви, че не бива да се "смесват тези два въпроса".

"По отношение на митата за стомана ние работим в тясно сътрудничество с администрацията на Байдън. Окуражаващо е, че предприемат стъпки за деескалация на проблема и ние сме много фокусирани върху съгласуването на резолюция, която премахва вредните мита", каза той пред репортери.

Съединените щати изразиха сериозни опасения, че разногласията между Лондон и Брюксел относно прилагането на договора за Брекзит от 2020 г. могат да подкопаят споразумението от "Разпети петък", което на практика прекрати продължилото три десетилетия насилие в Северна Ирландия.

През септември председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси предупреди, че не може да има търговска сделка с Вашингтон след Брекзит, ако мирното споразумение за Северна Ирландия бъде унищожено.