Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съединените щати ще отложат сключването на сделка за премахване на митата върху стоманата и алуминия от Обединеното кралство заради опасения относно търговските правила след Брекзит, съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп наложи съответно 25 процента и 10 на сто мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз през 2018 г. През октомври тази година те бяха оттеглени, но остават в сила за Великобритания поради излизането й от ЕС. 

Според служител на Министерството на търговията на САЩ, цитиран от вестника, преговорите с Обединеното кралство за облекчаване на тарифите за метали не могат да продължат.

Като причина той посочва опасенията на Америка, свързани със заплахите на Лондон да задейства Член 16 от Протокола за Северна Ирландия. Той дава възможността на Обединеното кралство или ЕС да суспендират частта от споразумението за Брекзит, която наложи проверки на движението на стоки към Северна Ирландия от континентална Великобритания, в случай че те доведат до "сериозни икономически, обществени или екологични затруднения".

"Файненшъл таймс" отбелязва, че Съединените щати са информирали Обединеното кралство за причината за забавянето.

"Не виждаме никаква връзка между този конкретен проблем и Протокола за Северна Ирландия и това по никакъв начин няма да повлияе на подхода на Обединеното кралство. Това е така, защото са необходими значителни промени в протокола, за да се защити Белфасткото споразумение ("Разпети петък") и мястото на Северна Ирландия във вътрешния пазар на Обединеното кралство", съобщиха от министерството на търговията на Великобритания.

Говорител на премиера Борис Джонсън обяви, че не бива да се "смесват тези два въпроса".

"По отношение на митата за стомана ние работим в тясно сътрудничество с администрацията на Байдън. Окуражаващо е, че предприемат стъпки за деескалация на проблема и ние сме много фокусирани върху съгласуването на резолюция, която премахва вредните мита", каза той пред репортери.

Съединените щати изразиха сериозни опасения, че разногласията между Лондон и Брюксел относно прилагането на договора за Брекзит от 2020 г. могат да подкопаят споразумението от "Разпети петък", което на практика прекрати продължилото три десетилетия насилие в Северна Ирландия.

През септември председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси предупреди, че не може да има търговска сделка с Вашингтон след Брекзит, ако мирното споразумение за Северна Ирландия бъде унищожено.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.