Президентът на САЩ Джо Байдън често говори за своите ирландски корени - и с основание. Неговият пра, пра, прадядо е дошъл в Америка от Ирландия през 1850 година и се установил в Пенсилвания.

Днес, когато Байдън се срещне с британския министър-председател Борис Джонсън, се очаква една от главните теми на обсъждане да бъде Северна Ирландия и по-точно - запазването на мира в някога размирната британска провинция.

Мирът там е заплашен, защото консервативното правителство на Джонсън не възнамерява да спазва протокол за Северна Ирландия, включен в споразумението за Брекзит. Целта на този документ е да запази целостта на единния пазар на ЕС, като в същото време не позволи да бъде възстановена сухопътната граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е членка на Европейския съюз. 

Свободното пътуване между двете Ирландии е условие за спазването на мирното споразумение от 1998 г., т.нар. Споразумение от Разпети петък, което сложи край на конфликта в Северна Ирландия. За да я няма физическата граница между двете обаче, стоките, които пристигат от големия британски остров, трябва да минават през  контрол дали отговарят на строгите стандарти на ЕС още в северноирландските пристанища, предвижда споменатият протокол. 

Това решение, което в последния момент позволи Брекзит да стане със споразумение, т.е. по подреден,  предвидим и поносим за гражданите и за бизнеса начин, не се харесва нито нито на юнионистите (английски протестанти) в Северна Ирландия, нито на британското правителство, защото на практика означава поставяне на граница в Ирландско море, която е вътрешна в Обединеното кралство.

Правителството на Джонсън през март едностранно удължи гратисен период, през който контролът върху внасяните в Северна Ирландия британски стоки за супермаркетите не важеше. ЕС предприе правни действия срещу Обединеното кралство по този повод. Брюксел заплашва с още по-драстичен отговор - търговски санкции, ако Лондон изпълни намеренията си след 30 юни да удължи подобен гратисен период засягащ вноса на наденици и мляно месо.

Спорът може да доведе до неприятни за Джонсън моменти на откриващата се утре среща на Г-7 в Корнуол, където той ще бъде домакин на лидерите на Германия, Франция, Италия и на ЕС. Байдън, очевидно е на тяхна страна в този спор, а целта на първото му презокеанско пътуване като президент на САЩ е именно да възстанови съюзническите отношения с Европа, повредени тежко от предшественика му Доналд Тръмп.

Байдън е наредил на американски представители да предупредят Джонсън, че застрашава мирния процес в Северна Ирландия във връзка със споровете по прилагането на протокола, пише днес британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Високопоставен американски дипломат е заявил пред британския министър по въпросите на Брекзит Дейвид Фрост, че британското правителство провокира напрежение в Ирландия и в Европа с противопоставянето си на идеята за контролни пунктове на пристанищата в Северна Ирландия.

Иейл Лемпърт, най-високопоставения американски дипломат в Обединеното кралство е направил демарш, официално дипломатическо порицание, призовавайки Великобритания да направи "непопулярни компромиси", ако е необходимо, за да намали напрежението във връзка с така наречения Северноирландски протокол, пише днес "Файненшъл таймс".

"Даунинг стрийт" не коментира, но инцидентът потвърждава, че скандалът около Северна Ирландия вгорчава началото на срещата на върха на Г-7 и уврежда отношенията с основните икономически партньори и съюзници на Великобритания.

„ЕС заплашва с търговски санкции, ако Джонсън едностранно наруши обещанията, които е дал по отношение на Северна Ирландия, а домакинът на срещата на върха на Г-7 ще се сблъска с неудобни срещи през следващите дни с лидерите на Франция, Германия, Италия и самия ЕС“, пише изданието.

Според записка на правителството на Обединеното кралство, видяна от "Таймс", на 3 юни Лемпърт казал на министъра по Брекзит, лорд Дейвид Фрост, че Обединеното кралство "разпалва" напрежението в Ирландия и Европа с реториката си за проверките в пристанищата в Северна Ирландия.

В бележката се казва, че САЩ „настоятелно призовават“ Великобритания да постигне „споразумение чрез преговори“, дори това да означава „непопулярни компромиси“. 

Очаква се Байдън лично да обсъди северноирландския въпрос с Джонсън по време на двустранната им среща във Великобритания, пише в. "Индипендънт".

В първата среща на двамата лидери лице в лице, която ще бъде проведена преди срещата на Г-7 от 11 до 13 юни, чийто домакин е Великобритания, се очаква също така да бъде обсъдено възобновяването на въздушните връзки между Обединеното кралство и Съединените щати.

Джонсън и Байдън целят да създадат помежду си близки отношения, наподобяващи тези установени между Уинстън Чърчил и Франклин Делано Рузвелт през 1941 г., отбелязва още "Индипендънт".

Белият дом обаче даде ясно да се разбере, че по време на срещата си с Джонсън, Байдън ще изрази опасенията си във връзка с отправените от Лондон към Европейския съюз заплахи, че Великобритания ще продължи да нарушава договореностите с Брюксел за Северна Ирландия, постигнати от Джонсън през 2019 г., изтъква британското издание.

В. "Дейли телеграф" също обръща внимание на предупрежденията, които се очаква Байдън да отправи към Джонсън по северноирландския въпрос.

Байдън трудно прикрива топлото си отношение към Ирландия, откъдето произхождат дедите му, и скептицизма си по отношение на Брекзит, но той винаги е признавал правото на Великобритания да напусне Европейския съюз, пише в. "Гардиън".

Има определено основание да се смята, въз основа на информация, получена от представители на британското правителство, че САЩ са готови да обсъдят сключването на споразумение за свободна търговия с Великобритания, което да стимулира Лондон да направи компромис по въпроса с контролните пунктове в Северна Ирландия, отбелязва "Гардиън".